ERC-Viladecans demanarà la construcció d’una pista municipal d’atletisme

Imprimeix

Des de fa més de 30 anys es reivindica la construcció d’aquesta instal·lació esportiva.

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presentarà en el proper Ple municipal de juny una moció que insta l’equip de govern a construir una pista municipal d’atletisme abans de finalitzar el 2018, de comú acord amb el Club Atletisme Viladecans i entitats ecologistes. Segons els republicans, la proposta és fruit del deute històric que manté la ciutat amb els seus atletes i entrenadors, un col·lectiu que ha posat el nom de Viladecans al mapa internacional dels triomfs esportius al llarg de les últimes dècades.

Més de 30 anys de demandes

El primer compromís de l’Ajuntament amb la pista d’atletisme es remunta a 1986 durant l’etapa de l’alcalde Jaume Montfort quan Mari Cruz Díaz va guanyar el campionat d’Europa absolut. La pedrera d’atletes d’elit ha anat augmentant des d’aleshores mentre totes les promeses s’han incomplert. La  portaveu dels republicans, Bàrbara Lligadas, ha explicat que “han passat trenta anys i Viladecans segueix sense tenir una pista i ens estem quedant sense terrenys on poder-la construir. Els nostres atletes mereixen una pista que els sigui digna i no la tenen, mentre que ciutats veïnes com Sant Boi o Gavà sí, malgrat no tenir el nostre nivell d’atletes en màxima competició.” 

Males condicions d’entrenament

Actualment, els atletes viladecanencs entrenen la velocitat en tres carrers -plens de forats- i en una mena de recta de 100 metres al costat del camp de beisbol, sense manteniment i on els cotxes aparquen al damunt quan hi ha partits. En aquesta recta poden arribar a coincidir fins a 50 nens dels diferents grups existents, mentre una altra cinquantena han d’entrenar-se al carrer, a la muntanya o en parcs propers. Un cop per setmana s’han de desplaçar a Sant Boi per practicar tanques, alçada i llargada, entre altres.

“La manca de pista, a banda de les dificultats que els comporta per als seus entrenaments, els impedeix especialitzar-se en les disciplines de perxa, salts o llançaments. I, sobretot, fa que els atletes més destacats del nostre poble a les categories de cadet, de 14 i 15 anys, marxin a altres clubs on hi ha pista per poder preparar-se en les millors condicions”, ha lamentat Lligadas.

Èxits esportius malgrat els impediments

La portaveu d’ERC ha afegit que “malgrat això, des de Viladecans es continuen guanyant medalles, batent rècords de Catalunya i mantenint una bona pedrera”. Mostra d’això és el fet que el passat 12 de juny al campionat de Catalunya benjamí-aleví-infantil a Castellar del Vallès es van guanyar 6 ors i un bronze a la categoria aleví d’un total d’11 participants del club. També hi ha dos atletes del Club Atletisme Viladecans que han fet rècord de Catalunya aquesta temporada en 60 metres llisos i tanques, a més de coronar totes les proves en les que participen. Les noies de 4x60, d’altra banda, també acaben de quedar campiones de Catalunya en relleus.

A més a més, Esquerra recorda que el Pla director d’instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya (PIEC) establia el 2008 que Viladecans havia de tenir una pista d’atletisme. El PIEC especifica les necessitats de la xarxa bàsica de cada àmbit territorial quantificades en el nombre d’usos per setmana de cadascun dels tipus d’instal·lacions que constitueixen aquesta xarxa. Aquests àmbits territorials, que agrupen un o més municipis, es constitueixen d’acord amb els criteris del Pla territorial general de Catalunya, per tal que el nivell d’equipaments esportius bàsics sigui el millor possible i la dotació mínima estigui assegurada i distribuïda equilibradament arreu del territori.

Redacció / Fotos: ERC-Viladecans