La consellera Rigau, defensa la legalitat del model d'immersió lingüística

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, segons fonts del propi Departament, ha decidit presentar un recurs en estrictes termes de defensa i des de la lleialtat institucional que correspon. Així ho ha comunicat davant els mitjans de comunicació a la seu de la Conselleria després de rebre la notificació de l’aute dictat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el passat 28 de juliol, en què es demana l’aplicació de la sentència del Tribunal Suprem.

El TSJC en la seva interlocutòria qualifica com a insuficients aquestes explicacions per considerar que es compleix la sentència del Suprem, i recorda que l'alt tribunal espanyol establia que el castellà havia de ser llengua vehicular, amb una proporció que podia establir el Departament, però que no podia deixar-lo com una assignatura més ni que sigui una proporció.

La interlocutòria és del 28 de juliol, però en considerar-se el mes d'agost inhàbil, el Departament encara pot presentar-hi un recurs en contra, davant la mateixa Secció Cinquena de la Sala Contenciosa-Administrativa. Tot i això, el recurs en principi no aturaria l'aplicació de la sentència. Ara el departament té com a màxim fins a finals d'octubre o principis de novembre per aplicar les mesures oportunes i comunicar-les al TSJC.

El seu incompliment, adverteix el TSJC, pot comportar multes de fins a 1.500 euros pels funcionaris o autoritats que no compleixin aquesta interlocutòria i la sentència del Suprem, com havia demanat Convivència Cívica Catalana, que va donar suport als pares.

La consellera ha assegurat que el model que s’aplica a les escoles catalanes s’ adiu a la jurisprudència del tribunal Constitucional i ha recordat que la sentència sobre l’Estatut de Catalunya de 2006 del Tribunal Constitucional manifesta que és perfectament legítim que el català, en atenció a l’objectiu de la normalització lingüística a Catalunya, sigui el centre de gravetat del model lingüístic, sempre amb el límit que no s'exclogui el castellà i que es garanteixi el seu coneixement i ús en el territori.

Amb aquesta base jurídica la consellera ha reiterat amb voluntat ferma la defensa del model que ha esdevingut patrimoni col·lectiu del nostre país i que s’ha construït amb el suport de la comunitat educativa.  Rigau ha afirmat que el model català és un model que ha garantit la cohesió social, no ha generat conflictes, ni ha fet diferències, i que ha permès el bon domini del català i el castellà, com demostren tots els indicadors dels estudis d’avaluació.

El curs començarà amb normalitat, ha dit la consellera,  referint-se a la polèmica sobre el model lingüístic educatiu. La titular del Departament ha explicat que el curs comença d'acord amb unes instruccions i reglamentacions que deriven de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), llei aprovada pel Parlament i fet que li dóna tota la legitimitat. Rigau ha fet aquestes declaracions a Cornellà de Terri, a la inauguració de la llar d'infants els Belluguets.

La consellera Rigau ha volgut agrair el suport al Govern en aquest tema del conjunt de la societat catalana i, en especial, el de la comunitat educativa. Ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera insuficients les explicacions que s'han donat fins ara. Per això ha assegurat que està en disposició d'oferir més informació. Ha explicat que si cal ampliar la informació dels casos particulars, es farà. Pel que fa al model, la consellera ha insistit que en l'Estatut de Catalunya ja està dissenyat i que va tenir l'aval del Tribunal Constitucional en la seva sentència.

La titular del Departament d'Ensenyament ha reiterat la defensa amb fermesa del model ja que el posicionament d'aquests dies de la societat catalana demostra, a seu entendre,  que és un model vàlid per a tothom. Ha afegit: "Aquest és el model que volem, un model educatiu que garanteixi les dues llengües i que ajudi a la convivència i no fraccioni" la comunitat escolar.

En aquest punt ha afirmat que el debat sobre el model afecta al futur i per això ha reiterat que és bo que se sàpiga que el curs que comença no cal introduir cap canvi perquè la normativa que regula la previsió del curs vinent esta absolutament avalada pels tribunals.

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) va reconèixer que el català pot ser la llengua vehicular en l'ensenyament, i ha matisat que les sentències són per a casos concrets, en referència a la decisió del TSJC. Els jutgen jutgen casos i les lleis només ho fa el TC.

Sobre aquesta sentència, que obligaria el govern a garantir en dos mesos l'ús del castellà com a idioma vehicular en el sistema educatiu català, Caamaño ha detallat que el TC va reconèixer que el català pot ser llengua vehicular i, per tant, només en casos concrets hi pot haver la necessitat d'adaptar-la.

/>

En aquest sentit, Caamaño ha assenyalat que en cap cas es pot generalitzar aquest fet al sistema de cooficialitat lingüística de l'ensenyament que existeix a Catalunya o en altres comunitats autònomes. Per tant, segons el ministre, el que diuen les lleis de Catalunya, que són constitucionals, és el que vincula a tothom. Cal destacar que el ministre va fer aquestes declaracions en una altra llengua cooficial a l’estat espanyol: la gallega.

Ramon Cervera       Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix