Diverses zones humides del Delta del Llobregat estan en una situació preocupant

Imprimeix

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme mostrejos de les conques internes corresponents al Programa de Seguiment i Control 2013-18 on ha detectat que cap de les vuit zones que hi ha a la comarca estan en un bon estat ecològic.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme recentment diversos mostrejos en zones humides de Catalunya corresponents al Programa de Seguiment i Control 2013-18. Concretament, s’han mostrejat 34 zones humides (en dues ocasions) i s’han analitzat 54 mostres d’invertebrats aquàtics, 27 de peixos, 28 de macròfits, i 54 determinacions de l’índex de conservació general ECELS. Entre les quals hi ha vuit zones del Baix Llobregat. Els resultats diuen que Ca l’Arana, Cal Tet, Estany de la Ricarda, La Roberta i la Riera de Sant Climent no arriben a un estat òptim, mentre que suspenen La Magarola, El Remolar-Les Filipines-La Vidala i l’Estanya de la Murtra.

L’Agència, per tant, continua fent el seguiment de l’estat de les zones humides al Districte de Conca Fluvial de Catalunya per recuperar progressivament l’estat d’aquestes zones d’elevat interès ambiental i social, per la qual cosa ha realitzat aquests mostrejos de control i seguiment per determinar-ne el seu estat actual i posteriorment establir figures o mesures de protecció i millora conjuntament amb els organismes competents en la protecció del medi ambient a Catalunya. La gestió de les zones humides ha de permetre el compliment de diverses directives europees, com la Directiva marc de l’aigua, la Directiva Hàbitats o la Directiva d’Aus.

El Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures (actualment en fase d’informació pública) contemplen per al període 2016-2021 una inversió per part de l’ACA de quasi 1 milió  d’euros per actuar en zones humides i estanys.

A continuació es detallen les zones humides del Baix Llobregat analitzades i el resultat assolit en els mostrejos:

Delta de Llobregat-Ca l'Arana

Proper a bo

Delta de Llobregat-Cal Tet

Proper a bo

Delta del Llobregat - La Magarola

Deficient

Delta del Llobregat-Estany de la Ricarda

Proper a bo

Delta del Llobregat-La Roberta

Proper a bo

Delta del Llobregat-El Remolar, les Filipines i la Vidala

Deficient

Delta del Llobregat-Riera de Sant Climent

Proper a bo

Delta del Llobregat-Estany de la Murtra

Dolent

Redacció / Foto: Arxiu