SEAT redueix un 15% el consum d’aigua per produir un cotxe

Imprimeix

Va tancar el 2014 amb poc més d'1.400.000 m3, la qual cosa equival al consum d'una ciutat de 35.000 habitants.

En els darrers quatre anys, SEAT ha aconseguit rebaixar un 15% el seu consum d'aigua necessari per produir un cotxe. Així, l’empresa automobilística va tancar el 2014 amb poc més d'1.400.000 m3, la qual cosa equival al consum d'una ciutat de 35.000 habitants. I ho va fer incorporant les tecnologies més eficients en els processos productius del cotxe. “Preparem l'aigua en òptimes condicions de qualitat i amb baix contingut en sals per reduir el seu consum, i també recuperem l'aigua consumida en les operacions de neteja”, explica Francesc Vila, responsable de Medi ambient de SEAT. Per al 2018, objectiu de l’empresa és aconseguir el 25% d'estalvi.

Mesures d’estalvi

El taller de pintures, situat en la planta de Martorell, és el que té major consum d'aigua, més de la meitat del total. Els tractaments de superfície de la carrosseria, les cabines de rentat per preparar el pintat i les que es destinen al pintat definitiu del cotxe són els principals usos que obliguen al consum d'aigua. Però és precisament en aquest taller on més s'està estalviant. El ruixat de la pintura va dirigit al vehicle, però una petita part escapa al procés i cau sobre una bassa de tractament. “Aquí addicionem els productes químics necessaris per separar la pintura de l'aigua, que, una vegada neta, és retornada al procés en un circuit totalment tancat”, explica el responsable de Medi ambient.

També a Martorell, un altre dels punts que genera un consum important és la prova de pluja, quan es comprova la perfecta estanquitat del vehicle, sotmetent-ho a més de 150 litres d'aigua per metre quadrat durant un recorregut de sis minuts. També aquí s'utilitza un circuit tancat. “Recollim i conduïm tota l'aigua que estem emprant a un circuit de depuració. Posteriorment la retornem de nou al procés”.

Aquestes són només algunes de les accions encaminades a aconseguir l’estalvi més gran possible d'aigua i ajudar a salvaguardar el medi ambient. “Nosaltres estem situats en una zona molt sensible al canvi climàtic, la qual cosa implica que podem passar èpoques d'una gran sequera. És per això que les empreses hem de ser responsables per reduir al màxim el consum d'aigua i posar tots els mitjans per ser més eficients”, conclou un Francesc Vila”.

Redacció / Foto: SEAT