El PSC Baix Llobregat va parlar sobre Territori Sostenible

Imprimeix

Gavà va acollir la segona Jornada organitzada per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la federació socialista comarcal on el primer secretari, Antonio Poveda, va deixar obert un debat sobre el futur ús de les zones no conreades del Parc Agrari.

El Parc Arqueològic de les Mines de Gavà va ser l’escenari de la segona Jornada de Territori Sostenible organitzada per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Federació del PSC del Baix Llobregat. Els temes a debat van ser la gestió forestal als espais naturals o la planificació del verd urbà. La jornada va comptar amb la participació de tècnics i responsables de medi ambient dels diferents municipis del Baix Llobregat, així com representants de diferents entitats de la comarca.

Taules rodones

Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just Desvern, va iniciar les jornades per, posteriorment, donar pas a la primera taula que va comptar amb ponents com Lluis Cabanyeros, Cap del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc Natural de Collserola; Antoni Farrero, Coordinador d'Infraestructures de l'AMB i Joan Rovira, Director General del Consorci Forestal de Catalunya. Tots tres van parlar sobre les actuacions realitzades fins al moment a nivell de gestió forestal a l'Àrea metropolitana, fent especial menció del cas concret de Collserola, així com de l'aprofitament de recursos naturals, com beneficis i inconvenients de la gestió de la biomassa, per promoure l'estalvi energètic i econòmic.

La segona taula del dia va comptar amb la participació de Jordi Carbonell, expresident en APEVC; i Andreu Massoni, President del Gremi de Jardineria de Catalunya, i va tractar el tema de la gestió del verd als municipis. Tant des d'una visió política del que volem que sigui el nostre municipi (àrees verdes, aprofitament d'espais naturals, apropament d'aquests espais als ciutadans), com des d'una visió tècnica del que suposa potenciar les zones verdes a una ciutat (reducció temperatura ambient, protecció de l'espai natural, etc.).

Pedagogia i educació

La jornada, va acabar amb les preguntes i aportacions dels assistents, i amb la taula de cloenda per part de l'alcaldessa del municipi, Raquel Sánchez, i el Primer Secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, que dir que "el Govern de Mas té obsessió per la independència com únic tema, agraïm poder parlar d'altres preocupacions ciutadanes". Poveda va parlar de la situació concreta del Baix Llobregat, un territori que "està definit principalment pel riu, i on tenim unes zones naturals molt importants. I quan parlem de tot això, a Europa hi ha un discurs molt clar que prioritza el problema del canvi climàtic clarament i les accions per combatre-ho." A més, va recordar que en un context on trobem que Espanya és el darrer país d’Europa en fiscalitat mediambiental, i on els governs del PP a Madrid, i de CiU i ERC a la Generalitat no treballen en polítiques per solucionar aquest problema "hi ha accions que costen diners però hi ha d'altres que no hi costen i es podrien fer per potenciar la sostenibilitat, com per exemple la pedagogia, l'educació, encarir l'ús del vehicle privat o impulsar l'ús del transport públic".

Especulació i Parc Agrari

El Primer Secretari també va voler posar fer valdre tot el que s'ha fet des de la comarca en medi ambient "principalment hem aconseguit frenar l'especulació, zones com Collserola són un exemple. O el mateix Parc Agrari, que necessita un debat sobre com fer ús de les zones no conreades, però on els i les socialistes hem treballat convençuts del seu potencial a la comarca". "Estem parlant d'economia, de llocs de treball, de benestar, de cura de l'entorn, de molt més. Cal impulsar cooperatives, per exemple, treballar en els horts urbans" va explicar Poveda, es va comprometre a obrir un debat sobre el futur del parc Agrari. Per últim, Poveda va destacar la importància de l'acció dels socialistes a la creació de ciutats on s'ha fet cura de les zones verdes: "els i les socialistes hem treballat conscients que parlar de medi ambient és parlar de futur. Per això, volem continuar avançant en ciutats més sostenibles, més racionals, amb ciutats amb menys contaminació, on el verd guanyi espai, vinculant-ho amb la salut i on es recuperin els espais naturals."

Redacció / Foto: PSC Baix Llobregat