L’AMB presenta les novetats en la promoció de la bicicleta i el vehicle elèctric

Imprimeix

L’entitat metropolitana impulsarà un seguit de projectes i mesures per la sostenibilitat ambiental de la comarca.

Antoni Poveda, vicepresident de transport i Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha presentat les principals novetats en la promoció de la bicicleta i el vehicle elèctric coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Durant l’acte s'ha mostrat el projecte de carril bici entre Esplugues de Llobregat i l'Avinguda Diagonal de Barcelona, que permetrà connectar de manera ininterrompuda i per vies ciclables els àmbits del Llobregat i del Besòs. El nou tram de carril bici s'integrarà al marge de la calçada, i es farà amb un sistema de construcció poc agressiu, de manera que a via quedi ben integrada i alhora ofereixi totes les garanties de seguretat. El projecte compta amb un pressupost aproximat de 880.000€.

A més està en fase de projecte la implantació de carril bus i carril bici a la carretera C-245, al tram que passa per Sant Boi de Llobregat, i la seva extensió a Viladecans i Gavà. Aquest carril permetrà facilitar el transport públic en un eix que, en hores punta, està molt congestionat. L'objectiu és millorar la velocitat comercial dels autobusos, reduint el temps del trajecte dels usuaris i, alhora, permetent captar-ne de nous. El projecte també preveu que el nou carril bici associat entronqui amb un seguit d'infraestructures construïdes per l'AMB: la plataforma d'accés al Parc Riu Llobregat, i el gual inundable entre Sant Boi i Sant Joan Despí. Per tant, aquest projecte permetrà, en la seva primera fase, circular en bicicleta amb continuïtat des del límit de Viladecans fins a Cornellà, passant per Sant Boi i Sant Joan Despí.

Altres trams de carril bici que l'AMB preveu condicionar discorren entre Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, o entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat.

Una guia metropolitana

D’altra banda, també s’ha presentat la Guia metropolitana de vies ciclables, que recull en plànols els més de 300 quilòmetres de carril bici metropolità. Com a novetat, la guia inclou la informació dels trenta-sis municipis metropolitans. La publicació està dividida en dues edicions diferents: l'edició "àmbit Sud", corresponent als municipis del Baix Llobregat, i l'edició "àmbit Nord", amb els municipis metropolitans del Barcelonès, Vallès i Maresme. La guia també es pot consultar a través del web de l'àrea metropolitana (www.amb.cat) en format interactiu, a través d'un mapa navegable que mostra carrils bici, camins verds, vies pacificades i la localització de totes les estacions de Bicibox i Bicing.

Nous mòduls i aplicació mòbil de Bicibox

El sistema Bicibox segueix consolidant-se en el territori metropolità, assolint volums d'ús de fins a 3.000 bicicletes estacionades per setmana. Properament, es começaran a instal·lar fins a 20 nous mòduls amb un nou disseny, fet a partir de l'experiència adquirida des de l'inici del servei, i que permetrà, en un futur, reunir noves funcionalitats, com ara comptar amb càmeres de vigilància per a un major grau de seguretat o la reserva de places amb antelació.

Una altra novetat presentada pel que fa al Bicibox és la nova aplicació mòbil, dissenyada per l'AMB i CETRAMSA i disponible per a sistemes Apple i Android. Amb aquesta eina, els usuaris dels aparcaments segurs per a bicicletes de l'AMB poden cercar les estacions més properes del Bicibox per mitjà de geolocalització, per adreça o per municipi. També poden conèixer l’ocupació de cada estació, gestionar les estacions amb un sistema de favorits i comunicar incidències directament a l'empresa gestora.

  

Mobilitat als polígons industrials

Des de l'AMB s'impulsarà també un Programa de mobilitat als polígons industrials, amb l'objectiu d'oferir suport als polígons de l'àmbit metropolità en la millora de la mobilitat i el transport. El programa consistirà en una anàlisi de les principals mancances en l'accessibilitat dels polígons, així com dels plans i estudis de mobilitat existents. A partir d'aquesta anàlisi s'identificaran les solucions que es poden executar a curt termini. La voluntat és donar suport als plans i estudis de mobilitat dels polígons i les mesures de gestió de la mobilitat que sigui necessari impulsar, amb especial atenció a la millora de les condicions de la mobilitat sostenible com són els vianants, bicicletes, vehicle elèctric, autocars d'empresa i resta de transport públic.

Mobilitat elèctrica

L’AMB també pretén potenciar la mobilitat sostenible amb la implantació d'una xarxa de punts de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics, o "electrolineres", ubicats en llocs molt accessibles i de referència com parcs empresarials, centres comercials, etc. Exactament, s'implantaran divuit punts de recàrrega a la ciutat de Barcelona i 10 a la resta de municipis metropolitans. Aquests són: Gavà, El Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Pallejà, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Badalona i L'Hospitalet de Llobregat.

Finalment, s'han presentat dues iniciatives per electrificar les flotes municipals. Una d'elles és la línia de subvencions que s'oferirà als ajuntaments metropolitans, per tal que puguin comprar vehicles elèctrics per afegir a la seva flota, incloent-hi cotxes, motos i vehicles comercials, i amb tecnologia elèctrica pura, híbrida endollable i vehicle elèctric d'autonomia estesa. Les subvencions seran, aproximadament, de 10.000€ per vehicle, i es preveu que en total es financin uns 20 vehicles en total.

L'altra iniciativa en aquest sentit és la cessió sense cap cost de 102 bicicletes elèctriques per als serveis municipals dels ajuntaments, de les quals avui s'han presentat les primeres 45. Aquests serveis inclouen les visites que els empleats municipals hagin de realitzar sobre el territori, així com els desplaçaments entre el domicili i el lloc de feina. Els municipis baixllobregatins que s'han adherit a la promoció són: Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, El Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

Aquesta cessió de bicicletes als ajuntaments complementa les campanyes de promoció que s'han dirigit als usuaris finals. El mes que ve, l'AMB posarà en marxa una subvenció de 250 euros per als primers 1.000 ciutadans de l'àrea metropolitana que decideixin comprar una bicicleta elèctrica.

Redacció / Foto: AMB