L’Ajuntament de Gavà reclama una solució per a les rieres de Parets i dels Canyars

Imprimeix

Vol que s’executin urgentment per part de l’Agència Catalana de l’Aigua de les actuacions necessàries per evitar l’abocament d’aigües grises procedents de la xarxa de clavegueram quan plou.

L’ajuntament de Gavà ha tornat a reclamar a l’Agència Catalana de l’Aigua, organisme depenent de la Generalitat de Catalunya, que solucioni l’abocament d’aigües grises, és a dir, procedents de la xarxa de clavegueram, a les rieres de Parets i dels Canyars, una situació que es produeix en episodis de pluja. Es tracta d’una petició que reiteradament i periòdicament, l’Ajuntament ha requerit a l’ACA en converses, reunions i escrits, entre d’altres, de dates 13 de juliol de 2009, de 9 de setembre de 2010 i de 18 de novembre de 2011.

Amb la nota de petició, acordada per la Junta de Govern Local, es reclama a l’organisme competent “l’execució de les actuacions necessàries per a l’adequació de la xarxa en alta, de les aigües canalitzades cap a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Viladecans, per evitar sobreseïments a les rieres de Parets i de Canyars del municipi de Gavà en episodis de pluja”. A banda d’aquesta petició aprovada per la Junta de Govern, l’Ajuntament ha contactat amb l’ACA per mantenir una reunió urgent on valorar les opcions tècniques que permetin solucionar la problemàtica.

L’Ajuntament recorda que el sistema de sanejament de Gavà funciona com un sistema unitari, cosa que fa que les aigües de la xarxa en baixa, de competència municipal, tant les que procedeixen de la pluja com les que procedeixen dels domicilis, s’ajuntin un cop arriben als col·lectors en alta, que són competència de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya. No obstant això, en cas d’episodis de pluja de certa intensitat, al col·lector en alta es produeix un sobreseïment puntual en proporció molt baixa d’aigües grises respecte de les blanques.

Aquest sobreseïment puntual discorre per la riera de Parets i després per la riera de Canyars on, en arribar a la platja, si les condicions de la barra de mar són les adequades (concretament si està oberta) es produeix un abocament diluït. En cas contrari, les aigües queden embassades al tram final, on es barregen amb les aigües superficials. Així doncs, la problemàtica d’abocament d’aigües residuals a la platja, la provoca el disseny i funcionament del sistema en alta, concretament el col·lector de la riera de les Parets al qual es connecta la xarxa municipal.

L’Ajuntament demana per això una actuació urgent per part de l’ACA perquè posi fi a aquesta situació que es repeteix quan plou amb certa intensitat si bé vol deixar palès que aquests abocaments puntuals no suposen cap risc per a la salut pública. Així mateix, les anàlisis periòdiques que es fan de l’estat de la qualitat de l’aigua donen com a resultat la qualificació d'excel·lent en la pràctica totalitat dels mesuraments fets els darrers temps, inclòs aquest any 2014.

Redacció / Foto: AAVV de Gava Mar