Sant Boi aposta per les ovelles per prevenir incendis al parc de La Muntanyeta

Imprimeix

La silvopastura s'utilitza amb aquesta finalitat en un parc metropolità per primer cop.

Un ramat de 130 ovelles pastura des d'aquesta setmana a la zona forestal del parc metropolità de La Muntanyeta. L'Ajuntament de Sant Boi aposta per recuperar el paper tradicional de la ramaderia en la prevenció d'incendis. Per primer cop, aquestes tasques arriben a un parc metropolità. La pràctica de la ramaderia intensiva s'utilitza a Sant Boi des de fa tres anys per millorar les zones on es pastura (netejant-les d'herbes i aportant-hi matèria orgànica) i abaratir les tasques de prevenció del foc a la zona forestal, tot aprofitant els efectes de l'alimentació dels animals (els dos primers anys, es va treballar amb cabres -que mengen varietats arbustives i obren el bosc- i des d'aquest any, es fa amb ovelles -que preferentment mengen varietats herbàcies i disminueixen la combustibilitat dels espais).

Enguany, per primer cop, l'activitat del ramat arriba a tocar del nucli urbà del municipi, al Parc de la Muntanyeta. És el primer parc metropolità on es duen a terme activitats de silvopastura per prevenir incendis. La zona de pastura s'ha senyalitzat i s'hi han col·locat també cartells explicatius de l'activitat a l'entorn del parc urbà, que no es veurà afectat en cap de les zones pavimentades per on hi ha circulació habitual de persones. Les tasques es perllongaran, en una primera fase, aproximadament dues setmanes.

Estalvi econòmic

El ramat d'ovelles (de la raça autòctona "ripollesa") fa les tasques que fins ara duia a terme una màquina desbrossadora, la qual cosa permet dur-les a terme amb més precisió i continuïtat, amb menys soroll i per menys diners. L'Ajuntament estalviarà per aquest concepte 14.000 euros al Parc de la Muntanyeta i més de 30.000 en el conjunt de la zona forestal.

L'Ajuntament de Sant Boi aposta per la recuperació de la silvopastura del sotabosc i l'agricultura de muntanya com a fórmules per a una gestió forestal més sostenible, que permeti compensar l'augment de la probabilitat, la freqüència i la intensitat dels incendis forestals ocasionat per la ruptura de l'equilibri dels ecosistemes.

D'octubre de 2013 a juny de 2014, l'activitat del ramat d'ovelles de Sant Boi permetrà desbrossar 25 hectàries de terreny, tot mantenint a ratlla les males herbes en un radi d'almenys 25 metres de les zones habitades i creant-hi franges de baixa combustibilitat protectores contra incendis.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat