La Xarxa de Ciutat i Pobles cap a la Sostenibilitat, contra el canvi climàtic

Imprimeix
Diversos municipis del Baix Llobregat van participar en una assemblea a Vilanova i la Geltrú on es van aplegar prop de 150 representants d'administracions locals de Catalunya.
L'Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que es va celebrar a Vilanova i la Geltrú, va aplegar prop de 150 representants d'administracions locals de Catalunya. Entre les quals es trobaven els municipis baixllobregatins de Castelldefels, Corbera, Cornellà, Esparreguera, Esplugues, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Just Desvern, Sant Feliu, Santa Coloma de Cervelló, Vallirana i Viladecans.

Durant la jornada es va debatre diversos aspectes sobre la implicació dels poders locals en la lluita contra el canvi climàtic. Entre els acords, hi ha la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i, especialment, en els municipis del litoral.

D'acord amb la Declaració, el canvi climàtic es considera un fet important a tenir en compte en la planificació del present i el futur. La previsió dels efectes del canvi climàtic és diversa i afectarà de manera patent els ecosistemes i les dinàmiques de la societat, i un dels pronòstics més indiscutits és l'impacte que tindrà sobre el litoral i l'ambient marí.

Acords
Davant aquesta situació, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat acorden, entre altres punts contribuir a l'adaptació dels municipis a aquests canvis, definir estratègies per aquesta adaptació d'acord amb una metodologia que inclogui l'avaluació dels riscos com a base per prioritzar les accions, així com mobilitzar tots els agents implicats per promoure la gestió i la protecció integral de l'espai marí amb altres ciutats de l'entorn mediterrani. També s'acorda actuar per actuar per una gestió sostenible i eficient del cicle de l'aigua per poder tenir més capacitat de reacció enfront dels canvis, com poden ser l'increment de la disponibilitat de fonts d'abastament de qualitat, l'augment dels recursos complementaris i la protecció i recuperació dels aqüífers, sobretot en l'àmbit costaner amb risc d'intrusió marina.

Balanç
En l'Assembla, que va ser inaugurada pel seu president i diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, es va fer també balanç de les accions realitzades per la Xarxa, que actualment aplega més de 230 entitats locals catalanes, que representen pràcticament el 80% de la població total de Catalunya, entre les que hi ha les quatre diputacions catalanes i diversos consells comarcals, a més de la Generalitat de Catalunya, el Govern d'Andorra i diverses entitats municipalistes que hi estan com a observadors.

La diputada adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius, va presentar també el Club del Pacte d'Alcaldes, constituït per les quatre diputacions catalanes i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com a ens que aspira a actuar com a lobby davant la Unió Europea en matèria d'eficiència energètica i de mitigació i adaptació del canvi climàtic.

L'Assemblea s'ha completat a partir de diferents grups de treball que han tractat temes com ara la proposta per a un nou decret de soroll, una altra sobre l'energia sostenible local, una tercera sobre la gestió local del cicle de l'aigua i una darrera proposta, presentada per la comissió de municipis per una gestió integrada del litoral, sobre l'aprovació de la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació del món local als efectes del canvi climàtic al territori i al litoral.

Redacció / Foto: Diputació de Barcelona