Tots els municipis del Baix Llobregat estan en emergència per sequera

Imprimeix

Es limita el consum d'aigua per persona i dia a 200 litres i també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius

Un total de sis milions de catalans de 202 municipis de l'àrea de Barcelona -entre els quals hi ha els trenta municipis del Baix Llobregat- i de les comarques de Girona estan en fase d’emergència (fase 1) per sequera des d'avui dijous. El sistema Ter-Llobregat, que actualment en troba al 16,34% ha precipitat la decisió de la comissió interdepartamental de la sequera en una reunió extraordinària.

Captura de pantalla 2024 02 01 a las 15.32.04

D'aquesta manera, es limita el consum d'aigua per persona i dia a 200 litres. A més, la fase d'emergència també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius

En el cas que la sequera persisteixi, les quantitats d'aigua que es poden utilitzar aniran baixant progressivament. Així, la fase 2 es limitarà a 180 litres per persona i dia i la fase 3 a 160 litres per persona i dia.

Les restriccions

Piscines: no es poden omplir piscines. Només es permet reomplir parcialment piscines cobertes que estiguin incloses al cens d'equipaments esportius. També les descobertes que durant tot l'any tinguin ús per a la pràctica esportiva federada, sempre que disposin de sistema de recirculació d'aigua. A canvi, però, per compensar la despesa d'aigua, se n'haurà de reduir la despesa dins les instal·lacions esportives.

També es permet reomplir piscines d'ús terapèutic en hospitals, residències, etc., així com piscines per a persones amb discapacitat i, en el cas de les piscines amb aigua de mar, també es permet omplir-les totalment o parcialment sempre que s'omplin o es buidin sense passar per la xarxa d'abastament o sanejament.

images

Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: es pot fer reg de supervivència d'arbrat i jardins botànics --només públics, no privats-- amb aigua regenerada o freàtica i sempre que no afecti l'abastament d'aigua.

Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic d'aigua: es prohibeix omplir totalment o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, amb l'única excepció que les basses o llacs siguin refugi de fauna o espècies autòctones, i només amb aigua freàtica o regenerada.

Camps d'esports: es poden regar, tant si són de gespa natural com artificial, sempre que sigui amb aigua regenerada o freàtica i que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals per compensar. No es podrà regar en cap cas amb aigua potable. I s'haurà d'avaluar cada cas; per exemple, que no suposi l'assecament de pous.

Nous negocis: s'han definit moratòries temporals per a la posada en marxa o ampliacions de noves activitats relacionades amb la ramaderia, turisme, activitats comercials, de serveis o indústria. En primer lloc, s'haurà d'avaluar la viabilitat ambiental del projecte i no es podran posar en marxa noves activitats fins que sortim de l'emergència. Pel que fa a activitats ramaderes, no es donaran autoritzacions d'entrada d'animals a noves explotacions ramaderes o per a l'ampliació d'aquestes explotacions quan es posi en risc el benestar animal, davant la reducció de consums dels usos ramaders de l'aigua.

e8cb37d6 4c22 4b1d 9bd4 7f56b71b335a alta libre aspect ratio default 0

Dutxes de platja, rentat de cotxes o actes amb aigua: es prohibeixen les dutxes de platja i de neteja de peus. Queda prohibida també la neteja de qualsevol tipus de vehicle, excepte si es fa en establiments comercials que tinguin sistemes de recirculació de l'aigua. També queden prohibits tots els actes públics o privats que comportin aigua, com pistes de gel, festes de l'escuma i altres jocs o activitats lúdiques amb aigua.

Què passa si no es compleixen les restriccions per emergència? 

La Generalitat preveu sancions als ajuntaments que sobrepassin el llindar dels 200 litres per persona i dia, que després els consistoris podran repercutir als veïns o empreses que més gastin.

Redacció / Fotos: TV3