Els pagesos baixllobregatins tindran menys aigua per regar

Imprimeix

A més, serà de menor qualitat un cop s’entri en emergència per sequera, ja que passaran a rebre-la de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat amb una alta salinitat i molts cultius seran inviables

Nou maldecap pels pagesos del Baix Llobregat. Aquests, que s’abasteixen d’aigua principalment del Canal de la Dreta del riu Llobregat, veuen el futur amb molta “preocupació”, segons una informació elaborada per l’agència ACN. Tot i que fins ara no els ha faltat aigua per regar, un cop s’entri en emergència per sequera passaran a rebre-la de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat que, per la seva alta salinitat, no és apta per a molts cultius. Això fa que molts pagesos no tinguin clar a dia d’avui si podran fer la campanya d’estiu. “Les llavors i els materials s’han encarit molt i no et pots arriscar a plantar melons, síndries o tomàquets i després no poder collir-los”, explica a l’ACN, Agustí Garcia, president de la Cooperativa Agrícola del Prat.

780 0008 5400624 4a2483409a9e7b28f67c26951ab35686

Des de que el passat mes de novembre el Govern va declarar l’estat de pre-emergència al sistema Ter-Llobregat, els pagesos del Baix Llobregat, tot i rebre menys aigua, han pogut tirar endavant els seus cultius amb l’aigua regenerada que els arribava de l’EDAR del Prat de Llobregat i la de Gavà i Viladecans barrejada amb la del propi riu. Un cop s’entri aquest dijous en fase d’emergència però, als que s’abasteixen del Canal de la Dreta (Sant Boi, el Prat i Sant Vicenç dels Horts), l’aigua els arribarà únicament de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat, que amb un filtratge menys, no és apta per a molts cultius per la seva salinitat.

Agustí Garcia, assenyala que fins ara han estat uns “privilegiats” perquè l’aigua que els arribava pel Canal de la Dreta era de prou qualitat per assegurar la plantada d’hivern, però insisteix que amb l’aigua de Sant Feliu, si no plou abans, molts cultius seran inviables. “Fins ara no hem tingut problemes de reg, però ara sembla que ens ha arribat el moment com a molts d’altres abans”, afegeix.

1643838627659

Garcia explica que molts pagesos estan fent grans inversions per adaptar les seves parcel·les al reg per degoteig. Amb tot, afegeix que pels pagesos que no tinguin pous a les seves finques o la capacitat econòmica per afrontar la inversió necessària, aquest nou escenari pot significar “l’estocada final” que els obligui a plegar. El president de la Cooperativa Agrícola del Prat alerta que si la manca d’aigua obliga a generalitzar el reg per degoteig, “l’equilibri” del delta del Llobregat, on sempre s’ha regat per inundació, es podria veure afectat. “Això és un peix que es mossega la cua, si no s’inunden els camps els pous es quedaran sense aigua, pujarà la salinitat, i l’escenari serà encarà pitjor”, diu.

Redacció / Fotos: Parc Agrari del Baix Llobregat-Arxiu