El CRAM va atendre 86 exemplars de fauna marina el 2023

Imprimeix

El programa educatiu de la fundació, ubicada al Prat de Llobregat, va arribar a més de 43.000 persones, i va comptar amb 270 participants en el programa de voluntariat i 1.200 en el de voluntariat corporatiu

La Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), ubicada al Prat de Llobregat, a través del projecte Servimar, ha atès un total de vuitanta-sis exemplars de fauna marina a la costa catalana el 2023. Es tracta de cinquanta-quatre tortugues marines, vint-i-sis aus, cinc dofins i un tauró, segons informa l’ACN. Els responsables del CRAM han assegurat que durant l’estiu del 2023 s’han superat totes les expectatives de nidificació al litoral mediterrani de l’Estat i han assenyalat que al litoral català s’han registrat de deu nius de tortuga. Així mateix, el programa educatiu de la fundació ha arribat a més de 43.000 persones, i ha comptat amb 270 participants en el programa de voluntariat i 1.200 en el de voluntariat corporatiu.

F kYQzjXYAEQFMr

F7iODNBXQAAcsa5

Entre les amenaces que pateix la fauna marina s’hi troben la interacció pesquera, la contaminació, el canvi climàtic i la pressió humana sobre el medi. En aquest context, resulta fonamental disposar d’un servei com el de Servimar, que dona assistència veterinària als animals que pateixen lesions o patologies causades directe o indirectament per l’acció humana.

GC2O36zXIAAmWNw

GCV b79WsAADmaE

Un total de 51 exemplars de tortuga marina han estat ateses per la Fundació CRAM, sent la interacció pesquera el principal motiu d’ingrés. Un 81% dels exemplars van ser capturats accidentalment per un art de pesca, principalment l’arrossegament. Durant el 2023, s’han pogut recuperar i reintroduir al mar el 78% d’aquests animals i un 7% van romandre al centre amb un pronòstic favorable per a la seva reintroducció en les pròximes setmanes.

GCR4XzjXgAABB75

També es van fer cinc assistències a cetacis: dos dofins mulars i tres dofins llistats. Aquestes atencions van presentar una gran complexitat perquè els animals van arribar a la costa extremadament debilitats, deshidratats i afectats per la malaltia que els va fer abandonar el seu grup. A més, es tracta d’éssers amb una elevada sensibilitat i que pateixen molt estrès en ser atesos per personal veterinari. En la majoria dels casos, va caldre traslladar un campament d’assistència a la mateixa platja per facilitar el procés clínic.

aus rescatades

Pel que fa a les aus marines, es van atendre 26 exemplars d’espècies no protegides: 24 gavians argentats i dues gavines vulgars. El 38% presentava una fractura en alguna de les seves ales i el 54% van poder ser reintroduïdes al medi natural.

F kYU78WUAAhLNi

Paral·lelament, es van detectar tres femelles de tortuga marina nidificants. Segons el CRAM, l’estiu del 2023 ha estat una temporada de nidificació que ha superat totes les expectatives en el litoral Mediterrani espanyol, arribant a un total de deu nius a Catalunya. Es van incubar, al litoral català, un total de 876 ous -116 artificialment a les incubadores de la Fundació CRAM i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC)- i van néixer un total de 677 tortugues marines -100 en incubadora-.

Redacció / Fotos: CRAM-Arxiu-Agents Rurals