Segona pujada reivindicativa per fer fora l’alta tensió a Sant Boi

Imprimeix

La Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi (FAV) organitza una jornada de protesta aquest diumenge

Aquest diumenge 14 de gener, farà un any de la primera convocatòria que va arreplegar una cinquantena de veïnes en contra de la subestació i les línies presents a la ronda de Sant RamonLa Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi (FAV) torna a celebrar una pujada reivindicativa fins a l'ermita de Sant Ramon aquest diumenge 14 de gener. La concentració serà a les 10 hores davant la porta de la subestació de FECSA, a la ronda de Sant Ramon de Sant Boi de Llobregat. 

FAV Pujada reivindicativa FORA ALTA TENSIÓ Gener 2023 3

Una lluita històrica de la ciutat, amb més de vint-i-quatre anys, que té com a objectiu el seu desmantellament. Segons la FAV, la subestació “ocasiona una ferida urbanística al nostre territori i un impacte gravíssim sobre la salut de les persones, especialment sobre aquelles que viuen més a prop de la central i les torres d'alta tensió que passen per tota la ronda de Sant Ramon.”

La Comissió Europea va alertar dels perills d'habitar a prop de l'alta tensió, mentre que l'estudi de la Facultat de medicina de la Universitat de Bristol (Regne Unit) conclou de forma notable el risc de patir càncer per habitar a prop de l'alta tensió mentre que l'estudi del departament d'oncologia de la mateixa universitat, conclou que l'efecte nociu pot arribar fins als 400 metres de distància amb un augment notable en els càncers de pulmó sobre les veïnes que habiten.

FAV Pujada reivindicativa FORA ALTA TENSIÓ Gener 2023 2

Per aquest motiu, en aquesta segona edició de la reivindicació, els excedents recaptats de la venda de samarretes amb el lema “Fora l’alta tensió, ni torres ni central, fem-ho ja” aniran destinats a l’AFANOC (Asociación de Familiares y Amigos de Niños Oncológicos de Cataluña).

FAV Camiseta II Pujada reivindicativa FORA ALTA TENSIO Gener 2024

Un trasllat que mai arriba

El 22 de juny del 2000 el Parlament de Catalunya va resoldre el trasllat fora del nucli urbà de la transformadora FECSA de Sant Boi, mentre que l'Ajuntament de Sant Boi el va anunciar "amb paellada popular" l'any 2003. Acords que mai es van resoldre, per la qual cosa més recentment, el darrer 30 de març de 2023, els moviments veïnals vàrem presentar una moció per fer efectiva "una comissió de treball entre les parts" i fer efectius aquests pactes de traslladat així com soterrar o solucionar les línies d'alta tensió.

Malauradament, segons explica la FAV, tot i ser aprovada per unanimitat i comptar amb bones intencions de les institucions i empreses implicades, “no s'ha executat cap reunió per avançar en unes demandes de les veïnes de Sant Boi que aviat faran vint-i-cinc anys.”

Redacció / Fotos: FAV