Viladecans guanya el premi europeu Green Leaf 2025 a la ciutat verda

Imprimeix

El guardó reconeix la ciutat de menys de 100.000 habitants més sostenibles i que més treballen per aconseguir alts estàndards ambientals

La Comissió Europea va concedir ahir els premis Green Leaf 2005 a les ciutats de Viladecans i Treviso (Itàlia). La cerimònia de lliurament dels guardons, dotats amb 200.000 euros, es va celebrar a l’auditori del KultuuriKatel (Tallinn Creative Hub) de Tallin, capital d’Estònia. Ambdues ciutats competien entre elles, en principi, per un sol premi, però la qualitat de les candidatures van fer decidir les autoritats comunitàries que ambdues ciutats eren mereixedores del premi. Viladecans i Treviso, a més, han adquirit el dret a formar part de Green Leaf, una xarxa europea de ciutats capdavanteres que intercanvien coneixements, experiències i bones pràctiques. L’alcalde Carles Ruiz va agrair a les autoritats comunitàries “el repte que ens heu confiat: ara tenim dos anys per acabar de mobilitzar tota una ciutat i ser un exemple a tot Europa de vida saludable i de sostenibilitat.”

Green Leaf 2025 1

El premi Green Leaf reconeix els municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. Són territoris d’entre 20.000 i 99.999 habitants que s’encaminen a donar una major qualitat de vida als seus habitants estimulant noves activitats de transformació cap a una transició ecològica.

El premi l’atorga la Comissió Europea anualment i es tenen en compte set indicadors mediambientals: la qualitat de l’aire, l’aigua, la biodiversitat, les àrees verdes i l’ús sostenible de la terra, els residus i l’economia circular, el soroll, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al canvi climàtic. Es valoren la visió, la proposta de comunicació i governança de les ciutats. El premi econòmic és de 200.000 euros, que han de servir per ajudar la ciutat a organitzar noves activitats transformadores. Els guanyadors, a més, passen a formar part de la xarxa Green Leaf.

0

Un total de catorze ciutats han competit, sent avaluades per un grup internacional de set experts independents en sostenibilitat urbana, que va seleccionar cinc ciutats finalistes. Els finalistes van ser entrevistats per un jurat internacional format per representants de la Comissió Europea, el Comitè de les Regions, l'Oficina del Pacte d'Alcaldes, l'Agència Europea de Medi Ambient i l'Oficina Europea de Medi Ambient.

Els objectius d’aquest guardó són reconèixer públicament les ciutats que tenen un historial consistent de treball per aconseguir alts estàndards ambientals; encoratjar les ciutats a intensificar i accelerar els objectius actuals i comprometre's amb metes ambicioses per a una major millora ambiental i un desenvolupament sostenible; i involucrar els ciutadans en l'adopció del canvi, inspirar uns altres i promoure l'experiència i les millors pràctiques en altres ciutats europees.

El jurat europeu va destacar l'enfocament de Viladecans “per inspirar un canvi de comportament a través d'una cultura de positivitat i entusiasme”. El jurat també va reconèixer que “els residents i les parts interessades a diferents nivells van participar en diferents processos de presa de decisions i que la ciutat ha fet avenços significatius en les energies renovables i l’eficiència energètica. Com a guanyadora de Green Leaf, la ciutat se centrarà en dos objectius paral·lels: la transició ecològica i la promoció d'un estil de vida saludable”. Viladecans va convèncer el jurat de que “un enfocament positiu dels reptes de la sostenibilitat aporta esperança i inspira els seus propis residents i animarà altres ciutats a treballar per un futur més verd.”

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans