El Baix Llobregat, una de les zones més castigades per la falta de pluja

Imprimeix

Durant l’any pluviomètric 2022-2023 no ha recollit ni un 40% del valor climàtic de referència de precipitació anual

Més de la meitat sud de Catalunya, part del litoral (entre el qual es troba la comarca del Baix Llobregat) i prelitoral del nord-est, i de la plana ceretana, un 45% de la superfície total del país, no ha assolit els 400 mm en els darrers dotze mesos. El nombre d’estacions gestionades per l’SMC que han registrat valors molt baixos, inferiors als 250 mm, és molt nombrós, valor que, d’altra banda és propi d’un clima desèrtic.

mapa 1

Gairebé la meitat de la superfície de Catalunya ha presentat precipitació que suposa valors d’entre el 70% i el 90% respecte de la mitjana climàtica 1991-2020, en una àrea que abasta bona part de l’interior i Pirineu, i també algunes àrees prelitorals i litorals. La superfície on es pot considerar que la precipitació ha estat normal suposa només el 5% de la total, suma de petites àrees interiors de la meitat nord, sobretot a les comarques del nord-oest.

717a1652 ba1d 4d1c 830d 79adc8227ea3

L’altra meitat del país, ha registrat menys del 70% de la precipitació mitjana climàtica que li correspon; aquesta gran extensió es localitza en forma de franja paral·lela a la costa i abasta la major part del litoral i prelitoral, però també zones més interiors de la depressió Central, de Ponent i del Pirineu.

CALOR1

Cal destacar les àrees que han presentat el dèficit més gran, amb totals de precipitació que suposen menys del 50% del valor climàtic de referència, i que s’ubiquen majoritàriament al voltant del litoral i prelitoral Central, encara que també amb menor extensió als extrems del litoral Nord i Sud, i al prelitoral Sud i Nord.

El Garraf, el Penedès, el Baix Llobregat i el Barcelonès han estat les zones més castigades i no han recollit ni un 40% del valor climàtic de referència de precipitació anual tal com mostra la següent taula:

Captura de pantalla 2023 09 07 a las 11.25.41

Any sec i de rècord

L’any pluviomètric 2022-2023 se situa com el més sec de tot l’històric d’observacions només en algunes de les sèries més llargues. En general, es pot afirmar que a una gran part de Catalunya -on es troba el Baix Llobregat- el 2022-2023 queda situat entre els cinc anys pluviomètrics més secs dels darrers vint anys, juntament amb el2004-2005, un precedent destacat que encara és rècord a moltes de les sèries més llargues.

calor ostia

La tardor del 2022, la més eixuta des que hi ha registres a punts del Barcelonès, Moianès, Bages, Vallès Oriental i Alt Penedès, va presentar dèficit pluviomètric generalitzat, molt marcat al litoral i prelitoral Central, bona part del Bages, Moianès i sud d’Osona, així com a indrets del litoral i prelitoral Sud. L’hivern 2022-2023 també va ser deficitari en general, sobretot al quadrant nord-est, punts del litoral i Pirineu occidental, encara que va ser plujós a Ponent i al Prepirineu occidental. La primavera va ser seca de manera generalitzada. Finalment, el darrer estiu ha estat sec a bona part del litoral i prelitoral, en especial el sector sud i central.

Redacció / Fotos: Arxiu