Viladecans, finalista al guardó europeu Green Leaf 2025

Imprimeix

Competeix amb Treviso per ser la ciutat europea de menys de 100.000 habitants més sostenible i que més treballa per aconseguir alts estàndards ambientals

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. L’altra ciutat finalista ha estat la italiana Treviso. Són territoris d’entre 20.000 i 99.999 habitants que s’encaminen a donar una major qualitat de vida als seus habitants, estimulant noves activitats de transformació cap a una transició ecològica. La ciutat guanyadora es donarà a conèixer el 5 d’octubre a Tallin (Estònia), que enguany és la Capital Verda Europea.

0 viladecans geen

El premi l’atorga la Comissió Europea anualment i es tenen en compte set indicadors mediambientals: la qualitat de l’aire, l’aigua, la biodiversitat, àrees verdes i ús sostenible de la terra, els residus i l’economia circular, el soroll, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al canvi climàtic. Un jurat valorarà la visió, la proposta de comunicació i governança de les ciutats finalistes i donarà a conèixer la guanyadora el 5 d’octubre a Tallin (Estònia). El premi econòmic és de 200.000 euros, que han de servir per ajudar a la ciutat a organitzar noves activitats transformadores. Els finalistes i els guanyadors, a més, passen a formar part de la xarxa europea Green Leaf, una xarxa de ciutats capdavanteres que intercanvien coneixements, experiències i bones pràctiques.

0 3 viladecans green

Els objectius d’aquest guardó són reconèixer públicament a les ciutats que tenen un historial consistent de treball per aconseguir alts estàndards ambientals; encoratjar a les ciutats a intensificar i accelerar els objectius actuals i comprometre's amb metes ambicioses per a una major millora ambiental i desenvolupament sostenible; i involucrar als ciutadans en l'adopció del canvi, inspirar a uns altres i promoure l'experiència i les millors pràctiques en altres ciutats europees.

Redacció / Foto: Aj. Viladecans