Es potenciarà la producció de biogàs a les depuradores d’Abrera i Prat

Imprimeix

Les mesures contribuiran a l'autoconsum d'energia en matèria de sanejament, provocant que en un període de menys de deu anys, el 78% de les necessitats energètiques de les depuradores catalanes es proveeixin amb energia verda

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) incrementarà la producció de biogàs per a l’autoconsum d’un total de nou depuradores repartides entre cinc comarques catalanes, concretament en el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, el Baix Llobregat i al Vallès Occidental i l’Oriental. Les actuacions, que rebran ajuts del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), estan destinades a potenciar projectes singulars d’instal·lacions de biogàs que atorga la Unió Europea a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). És previst que els ajuts suposin una aportació global de 5,8 milions d’euros.

edar abrera umbraco 1

Ajuts directes

Dels nou ajuts previstos, tres han estat atorgats directament a l’Agència Catalana de l’Aigua per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (Tarragonès), Ginestar (Ribera d’Ebre) i Abrera (Baix Llobregat). En aquests tres sistemes de sanejament es preveu un ajut total de més d'un milió d'euros en ajuts per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (ajut de 869.889 euros), Ginestar (49.028 euros) i Abrera (154.380 euros). Cal tenir en compte que aquestes actuacions, incloses en la planificació hidrològica vigent, estan pressupostades en 6,9 MEUR en el cas de Vila-seca i Salou; 447.000 euros a la planta de Ginestar i 227.000 euros a la depuradora d’Abrera.

abrera 1

En els casos d’Abrera i Ginestar, les actuacions consistiran en la implantació de plataformes de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com la generació de biogàs i valorització energètica de biogàs, mentre que a Vila-seca i Salou s’executarà una plataforma de fangs, una digestió anaeròbia i una cogeneració per a la seva valorització energètica del biogàs que es produeixi.

Ajuts d’altres administracions

L’IDAE, dins de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, ha atorgat ajuts a l'AMB per a l’increment de biogàs a les depuradores de Montcada i Llobregat, ubicada al Prat de Llobregat, concretament 3,1 MEUR per a la planta de producció de biogàs mitjançant la digestió anaeròbia de fangs de Montcada i més de 457.000 euros per a la planta de producció de biogàs mitjançant la rehidratació i digestió anaeròbia de fangs per al seu aprofitament energètic de la depuradora del Llobregat.

1136 030414022027

El pressupost total d’aquestes actuacions és de 14,9 MEUR en el cas de Montcada i més de 5 MEUR a la planta del Llobregat. Aquestes dues actuacions estan incloses en el tercer cicle del Pla de Gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2022-2027) i en el Programa de Gestió específic dels Sistemes públics de Sanejament en alta de Catalunya (PGSAC 2022-2033). L’ACA destinarà, per tant, 16,3 MEUR per cofinançar aquestes dues actuacions.

Redacció / Fotos: Arxiu