Més dunes a les platges metropolitanes

Imprimeix

L'increment dunar, en gairebé cinc hectàrees equivalent a quasi cinc camps de futbol, reforça la protecció del litoral contra els temporals, on l'estrena de 14 pèrgoles d'ajut al bany faciliten des d'enguany l'accessibilitat a la platja de les persones amb discapacitat

L'inici de la temporada alta de bany coincideix amb  un augment d'extensió de les dunes metropolitanes. Malgrat la regressió estructural del litoral metropolità, la superfície dunar s'ha incrementat 45.100 m2 en set anys, xifra equivalent a 4,5 camps de futbol. Les dunes de Castelldefels han crescut un 21% des del 2013, és a dir, uns 49.709 m2. En el cas de Gavà, l'ecosistema s'ha incrementat gairebé un 15%, equivalent a 9.176 m2.

Captura de pantalla 2023 05 31 a las 16.06.12

Els sistemes dunars són un pilar fonamental de la gestió integral de les platges metropolitanes, ja que  actuen com a escuts protectors contra els temporals i com a reservori de sorra flexible. Malgrat que ara comença l'època de sol i calor, es consolida l'aposta per una desestacionalització de la temporada, una diversificació d'usos i una oferta de serveis durant els 365 dies l'any, perconvertir les platges en un espai públic de primera categoria, d'alta qualitat i preservació ecològica.

FOTO 1

Catorze noves pèrgoles

La novetat més destacada d'aquesta temporada en relació amb les instal·lacions és la col·locació de pèrgoles d'ajut al bany. Aquest estiu, després de dues temporades fent proves pilot, l'AMB en disposa de 14 a tot el litoral metropolità, amb una inversió de 315.000 euros.  Aquestes pèrgoles permeten als usuaris amb discapacitat disposar d'una zona d'ombra i terreny pla, sense inclinacions.

FOTO 7 pergolas

Són plataformes modulars de 25 m2, amb fusta, estructura d'acer i sostre de vímet, que proporcionen una ombra densa i fresca a les persones amb discapacitat que hagin d'esperar el servei d'ajuda al bany. Completen els accessos adaptats que ja compten amb passeres d'ample especial.

Oasis tèrmics nocturns i espais adaptats a la sequera

La successió d'estius cada vegada més tòrrids, amb més freqüència de nits tropicals, ha implicat un canvi d'hàbits i usos de les platges. Els usuaris tendeixen a anar-hi en hores nocturnes i les fan servir com a oasis tèrmics, per fugir de les altes temperatures i la xafogor. Aquesta nova tendència també comporta una adequació del servei de neteja, amb reajustaments horaris i un increment de la neteja manual. 

FOTO 8 plagetes

La previsió d'un estiu més càlid de l'habitual ve acompanyada d'una conjuntura de sequera extrema. Malgrat els ruixats i les pluges d'aquest mes de maig, segueix vigent la fase d'excepcionalitat per sequera. S'han activat un seguit de mesures per reduir el consum d'aigua, que es mantindran vigents aquest estiu:

 
 
 
 
 

L'estalvi d'aigua aproximat amb les dutxes tancades és de 20.000 m3 mensuals, de tal manera que entre juny i setembre s'estalviaran 80.000 m3.

FOTO 5

La neteja manual dels equipaments s'ha començat a aplicar des de fa dos mesos, moment en què es va decretar l'estat d'excepcionalitat. D'aquesta manera, es redueix al màxim l'ús de mànegues a pressió, que ha permès estalviar més d'un 80% d'aigua.

Col·laboració amb el Ministeri

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha posat en marxa un paquet de cinc projectes que donaran resposta a la regressió estructural del litoral metropolità. La descontaminació de la platja del litoral de Sant Adrià de Besòs ja està en marxa, mentre que l'estabilització de les platges de Barcelona es troba en procés de licitació.

Redacció / Fotos: AMB