La dessalinitzadora del Prat està en la seva màxima producció

Imprimeix

La instal·lació produeix uns 2.000 litres d'aigua potable per segon

La dessalinitzadora del Llobregat, situada al Prat, treballa a màxima capacitat des de finals de l'estiu del 2022 i això significa que produeix uns 2.000 litres d'aigua potable per segon. La previsió és mantenir aquesta producció almenys durant la sequera excepcional a Catalunya. Al final del dia, produeix prop de 180.000 metres cúbics. Quan la planta treballava a la seva capacitat més baixa, aquesta xifra era de 20.000 metres cúbics al dia, 230 per segon.   

De fet, la dessalinitzadora no havia funcionat mai al màxim de la seva capacitat durant un període de temps tan llarg transformant l'aigua del mar en aigua dolça i potable per incrementar-ne la disponibilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona i a altres comarques de l'entorn.

dessalinitzadora 090322

La planta va incrementar la producció fins al 70% aproximadament el gener de l'any passat i va arribar a la capacitat màxima a finals d'estiu, quan la sequera que havia començat feia temps es va agreujar. En els darrers mesos, ha plogut molt poc i els pantans s'han continuat eixugant a Catalunya.

Cost de producció

Sobre quin serà el paper d'aquestes plantes, que tenen un elevat cost de producció, en un futur marcat per l'emergència climàtica, diu que són una "ajuda" però que la solució passa per combinar estratègies com l'estalvi o la reutilització de l'aigua.

Les dessalinitzadores tenen un cost per tractar l'aigua marina més alt que en altres plantes que la capten del riu o dels embassaments, perquè en el procés per extreure'n la sal (osmosi inversa) es necessita molta pressió i això comporta un consum elèctric elevat.

2009 dessalinitzadora llobregat 01jpg

El cost de producció de l'aigua dessalinitzada en aquestes instal·lacions se situa en uns 0,70 euros el metre cúbic (pot variar perquè el cost de l'energia determina també el de l'aigua). En canvi, pel que fa a l'aigua de riu, és de 0,055 euros a la potabilitzadora del Ter o de 0,20 l'aigua del Llobregat, que és més difícil de tractar.

Redacció / Fotos: Arxiu