Ecologistes en Acció reclama aprovar plans contra la sequera a la comarca

Imprimeix

Cornellà, Sant Boi o Viladecans encara no tenen el PES i d’altres com Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Joan Despí han rebut una avaluació desfavorable, segons la plataforma

El Baix Llobregat és la segona comarca de Catalunya en densitat de població (1715 hab/ km2), únicament superada pel Barcelonès. Té una població de 833.540 habitants (2022) repartida en trenta municipis. La meitat d’aquests, (els que tenen més de 20 mil habitants) estan obligats a redactar un Pla d’Emergència Per Sequera (PES), segons l’acord GOV/1/2020, i a definir les mesures específiques a aplicar segons l’activació dels diferents escenaris de sequera (prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència).

2599958619 1a78217d55 b

Segons Les Agulles-Ecologistes en Acció, després de tres anys després de l’acord, únicament quatre d’aquests quinze municipis han presentat el PES i han estat avaluats favorablement per l’Agència Catalana de l’Aigua (Castelldefels, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts). Uns altres tres han rebut una avaluació desfavorable (Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Joan Despí). La resta està en tràmit o bé no ha presentat el pla, i entre aquests últims resulta alarmant trobar grans municipis com Cornellà, Sant Boi o Viladecans. Avui hi ha 627.482 persones al Baix Llobregat que viuen en municipis que incompleixen la llei. Aquesta irresponsabilitat dels governs municipals ens perjudica a totes.

sequera aixeta sense aigua

Segons l’estudi d’Aigua és Vida estima una disminució de la disponibilitat d’aigua per a l’AMB d’aproximadament el 22% per al 2051. “És urgent gestionar la demanda en lloc de planificar creixements urbanístics i econòmics. Malgrat això, la majoria de governs locals del Baix, especialment a l’àmbit metropolità, segueixen planejant creixements urbanístics i de població que res tenen a veure amb les necessitats de la població i, sobretot, són greument contraproduents a nivell ambiental”, segons la plaforma ecologista. A més, reclama una implicació màxima de tots els estaments “per fer front a la sequera actual i a les futures sequeres. I no només s’ha de treballar per afrontar-ne les conseqüències, sinó que cal posar l’accent en la prevenció.”

Les Agulles-Ecologistes en Acció insta els governs municipals a comprometre’s amb les 43 propostes sobre l’aigua a l’AMB que fa el col·lectiu Aigua és Vida, del qual forma part i emprendre els passos per remunicipalitzar l’aigua per fer una gestió no mercantilitzada d’un bé escàs i imprescindible per a la vida.

Redacció / Fotos: Arxiu