Retiren els residus químics de Santa Coloma de Cervelló

Imprimeix

L'Ajuntament, que havia aprovat per unanimitat en un ple extraordinari la signatura d'un protocol d'acord el passat mes de maig per a la retirada dels residus abandonats a l’antiga fàbrica Massó i Carol -tancada des de fa quatre anys-, ha informat aquest dijous que l’actuació “ha finalitzat en el termini previst”.

Apartar les gairebé 2.500 tones de deixalles de la factoria Massó i Carol ha tingut un cost de 800.000 euros, que ha d’assumir el propietari dels terrenys.

Durant aquests set mesos, s’han retirat les tones de residus industrials (41 tipus de residus químics envasats en uns 6.500 envasos i bidons de diferents capacitats) que es van inventariar.

També s’han endut uns palets de fusta trencats, uns envasos buits i uns dipòsits que s’han trobat durant el procés de neteja, no previstos a l'inventari inicial, han informat fonts municipals.

Un cop retirades les deixalles, les autoritats comprovaran si el solar està contaminat.

Els residus seran tractats en instal·lacions autoritzades, concretament a la planta incineradora de residus especials de Constantí, a través de la seva valorització o eliminació.

L’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, ha expressat que “aquesta és una gran notícia, llargament esperada pel municipi, que resol una problemàtica mediambiental i de salut important i que té un especial valor per com s’ha aconseguit: amb una col·laboració estreta entre l’Ajuntament i l’ARC i la mobilització ciutadana, que ha empès cap a la solució.”

Cosmètics i detergents

Des de fa anys, centenars de bidons amb productes químics s’acumulaven, abandonats, sense cap seguretat, a una antiga fàbrica de Santa Coloma de Cervelló.

L’empresa química Massó i Carol va vendre la fàbrica a la immobiliària La Llave de Oro a l’espera d’una requalificació dels terrenys per construir-hi oficines i naus auxiliars. Quan funcionava a ple rendiment, produïen unes 32.000 tones de productes.

Massó i Carol es dedicava a la fabricació de bases per a cosmètics i detergents. El desmantellament de la fàbrica va començar l’any 2007. Una part dels residus es va portar a Tarragona i Holanda, però van quedar els més complicats de gestionar.

Desenes de contenidors d’una tona i centenars de bidons plens de productes químics han estat exposats, des de fa quatre anys, a la intempèrie.

A pocs metres hi ha habitatges, camps de cultiu, una línia de passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat i una riera que connecta amb el riu Llobregat.

Satisfacció a l'ARC

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC)  ha imposat diverses multes a l’empresa i ha acabat per denunciar-la davant la Fiscalia de Medi Ambient i als jutjats per delicte ecològic i desobediència.

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, ha reiterat que “s’ha donat compliment als compromisos adquirits per totes les parts, per la qual cosa es pot afirmar que la feina s’ha realitzat de forma satisfactòria i dins del termini”.

Implicació ciutadana

La ciutadania de Santa Coloma de Cervelló també ha estat implicada en la denúncia i resolució del cas: un moviment veïnal i associatiu, liderat per la Plataforma contra el cementiri químic a Santa Coloma de Cervelló, ha fet una important tasca de mobilització, sensibilització i denúncia de la problemàtica que han representat durant més de quatre anys aquests residus abandonats de forma precària.

Redacció | Foto: Plataforma Prouresidussantacoloma