Vint mil abelles ‘viatgen’ de Viladecans al municipi de Riner

Un centenar d’estudiants de les dues comunitats -una rural i una altra urbana- els fan de padrins amb l’objectiu de salvar-les i prendre consciència del paper essencial per a la biodiversitat

El municipi de Riner, a la comarca del Solsonès i de 260 habitants, ha rebut aquest dimarts un eixam de 20.000 abelles procedent de Viladecans i sota l’atenta mirada d’un centenar d’estudiants d’ambdues localitats -una rural i una altra urbana- que els fan de padrins. El trasllat amb furgoneta s’ha fet amb l’ajuda del president dels Amics de les Abelles, Joan Maria Llorens, en el marc d’un projecte divulgatiu. Totes dues comunitats han unit esforços per un objectiu comú: salvar les abelles i prendre consciència del paper essencial per a la biodiversitat.

abelles vila 1

“Les abelles són una de les espècies més importants del món, estan en el primer esglaó de la biodiversitat i sense elles no hi hauria vida”, ha explicat aquest dimarts l’apicultor professional Joan Maria Llorens, que lidera el projecte. Malauradament, estan en perill i fa falta que cadascú aporti “el seu granet d’arena” per garantir la seva supervivència, especialment en entorns més hostils com les ciutats. “Moltes abelles van a la ciutat i es perden, algunes van a finestres, a les caixes de les persianes o a les teulades; són difícils d’agafar i la gent aprensiva les mata”, explica, tot afegint que és important protegir-les.

abelles vila 3

“Com que pol·linitzen, hi haurà més fruites, per això les abelles van molt bé”, remarca l’Ona Pla una alumne de 5è de l’escola rural de Freixinet. Admet que són uns animals que “li fan respecte”, però “no per sortir corrents si les té a 3 metres”. “Són molt importants perquè pol·linitzen i porten el pol·len d’una flor a l’altra i fan que surti el fruit”, explica en Jan Martí, un alumne de 5è de Riner que ha participat en el projecte Redicat.

Conscienciar la població de la seva importància i recuperar eixams que estan en llocs inadequats és la funció del projecte Redicat, que va néixer fa uns anys i que la pandèmia va aturar. Aquest dimarts s’ha reprès la feina de camp amb el trasllat del primer eixam rescatat. Fa un temps es van posar unes caixes niu amb un esquer a Viladecans per atraure el màxim d’exemplars possible. A partir d’ara les 20.000 abelles, apadrinades pels escolars, passaran de viure en un entorn urbà a un de rural al Solsonès.

abelles vila 2

S’ha decidit fer-ho ara perquè els ametllers ja estan florint i és el moment en què les abelles reines surten per colonitzar nous llocs. Aquest dimarts, a banda de visitar un rusc amb vestits de protecció, els escolars també han plantat flors aromàtiques per afavorir la seva alimentació.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans-ACN

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix