S’activa el nivell 2 del Pla Alfa al Baix Llobregat

Imprimeix

Per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent, per la qual cosa es suspenen activitats de risc d’incendi previstes a la comarca des d’avui

Davant l’increment del perill d’incendi forestal, avui dia 10 de març s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques de Catalunya, entre les quals es troba el Baix Llobregat.  El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència durant aquest episodi, que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana. 

pla alfa2

En nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d’esbarjo...). A més, cal tenir molta precaució amb totes les activitats al medi natural.

corbera

L’activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent, juntament amb la sequera acumulada, que faran incrementar el perill d’incendi forestal. Avui i dissabte preocupen especialment les zones on hi ha més sequera acumulada, especialment el litoral i prelitoral de Barcelona.

Què és el Pla Alfa?

És el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. 

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. Cadascun correspon, en general, a un nivell de perill d'incendi forestal:

 
 
 
 

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. A partir dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals).

incendi bosc

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Redacció / Fotos: Interior-Arxiu