S’activa el nivell 2 del Pla Alfa al Baix Llobregat

Per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent, per la qual cosa es suspenen activitats de risc d’incendi previstes a la comarca des d’avui

Davant l’increment del perill d’incendi forestal, avui dia 10 de març s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques de Catalunya, entre les quals es troba el Baix Llobregat.  El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència durant aquest episodi, que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana. 

pla alfa2

En nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d’esbarjo...). A més, cal tenir molta precaució amb totes les activitats al medi natural.

corbera

L’activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent, juntament amb la sequera acumulada, que faran incrementar el perill d’incendi forestal. Avui i dissabte preocupen especialment les zones on hi ha més sequera acumulada, especialment el litoral i prelitoral de Barcelona.

Què és el Pla Alfa?

És el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. 

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. Cadascun correspon, en general, a un nivell de perill d'incendi forestal:

  • Nivell 0, nivell de perill baix/moderat
 
  • Nivell 1, nivell de perill moderat/alt
 
  • Nivell 2, nivell de perill alt/molt alt
 
  • Nivell 3, nivell de perill molt alt/extrem
 

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. A partir dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals).

incendi bosc

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Redacció / Fotos: Interior-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix