Volen la retirada del Pla de Requalificacions Urbanístics a Castelldefels

Imprimeix

La plataforma ciutadana 6 Eixos de Ciment va lliurar un total de dotze al·legacions per registre a l'Ajuntament

El Pla de Requalificacions Urbanístics de l’Ajuntament de Castelldefels està portant cua. I és que la proposta d’avanç de planejament de modificació urbanística iniciada per l’equip de govern, coneguda com 6 Eixos Verds, afecta l’onze per cent de la superfície del municipi i proposa canviar la qualificació de trenta-sis zones verdes i d’equipament per zones residencials.

eixos 1

La resposta ha estat que la plataforma ciutadana 6 Eixos de Ciment ha presentat els principals impactes negatius de la proposta municipal que s’han recollit en un document d’al·legacions que ha estat recolzat per 107 signatures.

Conferència

Un total de 120 persones van assistir a la conferència realitzada per l'expert invitat, Dr. Joan Pino, professor d'ecologia de la UAB "Canvis en el paisatges metropolitans i els seus efectes en la biodiversitat: another brick in the wall"L’acte, fruit de la iniciativa ciutadana, es va fer en el context del procés participatiu sobre el futur de la ciutat promogut per l’Ajuntament i va ser “un notable èxit de participació omplint al complet l’espai Can Llopart del Centre Cívic de Vista Alegre amb 120 assistents”, explica la plataforma.  

eixos 2

En la seva conferència, el Dr. Pino va destacar la importància de la biodiversitat metropolitana i els efectes sobre la qualitat de vida. També va posar de manifest el perill que comporta el creixement urbanístic i d’infraestructures sense una visió global dels impactes mediambientals sobre la biodiversitat metropolitana. Algunes tendències observades són, l’artificialització del paisatge, la fragmentació i la pèrdua de connectivitat dels espais naturals, la simplificació de la transició entre les zones urbanes i els espais naturals que al final desemboquen una biodiversitat banalitzada i una homogeneïtzació biòtica.

Captura de pantalla 2023 01 31 a las 18.53.38

Captura de pantalla 2023 01 31 a las 18.54.03

El Dr. Pino va donar èmfasis a la necessitat de realitzar una avaluació mediambiental més completa i menys fragmentada dels projectes urbanístics, per la multiplicitat d’aspectes a considerar i les seves interrelacions. En el torn de debat i preguntes posterior, el conferenciant va proposar l’estudi i l’establiment dels límits de població que cada territori pot sustentar amb bones condicions mediambientals i de qualitat de vida i actuar en conseqüència en la gestió dels usos del sòl.

Estudi

En la segona part de l’acte, la plataforma organitzadora va explicar l’estudi realitzat a partir de la documentació publicada del MPGM destacant-ne els aspectes més rellevants. L’Ajuntament de Castelldefels va iniciar la tramitació de l’avanç de planejament de Modificació del PGM que afecta 1.448.092 m2. Es tracta d’una proposta de trenta-sis requalificacions o modificacions de planejament “a la carta” en zones de Castelldefels tant emblemàtiques com Pícnic Can Roca, 4 Bosquets, Mas Jové, Bellavista, Parc Forestal i moltes altres.

D’altra banda, la Plataforma 6 Eixos de Ciment va denunciar que l’Ajuntament de Castelldefels proposa requalificar sòl verd i d’equipaments per sòl residencial, augmentant en 163.000 m2 la superfície residencial que correspon a un mínim de 850 nous habitatges. Aquest nombre d’habitatges només és una petita part dels 3.412 habitatges que l’Ajuntament vol construir d’acord amb el projecte municipal global “Repensem Castelldefels”.

Segons la plataforma, la proposta municipal afavoreix l’especulació i grans beneficis de determinats propietaris privats que previsiblement guanyaran milions d’euros amb les requalificacions. La proposta municipal també “legalitza” construccions privades existents en zones verdes.

La iniciativa de l’Ajuntament de Castelldefels implicaria, segons la plataforma, la pèrdua de fins a 130.000 m2 d’arbres. Pel que fa al medi ambient, la proposta provocaria la tala i afectació de milers d’arbres de les millors i més denses zones forestals del municipi, com per exemple al voltant de Mas Jové o al voltant del Pozo de los Quirantes, a tocar del Parc Natural del Garraf. La pèrdua de bosc implica perdre capacitat d’oxigenació, de contenció de temperatures elevades, d’evapotranspiració (precipitacions) i filtratge de l’aire amb el consegüent augment de pol·lució atmosfèrica (NOx, PM10, CH4). Aquestes tales d’arbres afectaran negativament la situació d’emergència climàtica pel lliurament a l’atmosfera de l’actual CO2 capturat i reduint la possibilitat de la captura futura. L’Ajuntament proposa eliminar illes boscoses al mig dels barris que compleixen una funció ecològica i traslladar les zones verdes a la perifèria en llocs distants o inaccessibles per a la població.

1500x500

La proposta de nova edificació amb claus urbanístiques discordants per la seva densitat i altura amb els barris i habitatges actuals “causarà una pèrdua irreversible de valors paisatgístics i urbanístics a la ciutat”. Els plans municipals impermeabilitzar el sòl construint blocs d’edificis a tocar del bosc comportaria un notable augment dels Riscos d’Inundació i d’Incendis, en un 90% d’origen humà.

Reivindicació i denúncia

D’altra banda, la Plataforma reivindica la conservació i potenciació del corredor verd del Fondo de Ca n’Aimerich i “no pas el seu escanyament amb el MPGM”. També assenyala que l’Ajuntament “ignora els principals connectors biològics documentats entre el Parc del Garraf i el Parc Agrari del Delta que no són verticals sinó horitzontals i que es troben afectats per la nova edificació proposada. Un connector transcorre pel Fondo de Ca n’Aimeric fins a l’Olla del Rei i continua fins al Delta, mentre que el segon connector descansa sobre la zona de transició entre les vores del Garraf i la ciutat, que es pretén edificar, fins a la Riera de Canyars.”

eixos 5

Finalment la Plataforma 6 eixos de Ciment denuncia que la proposta d’avanç de planejament de Modificació del Pla General Metropolità que promou l’Ajuntament “s’ha preparat sense participació ciutadana i que el procés participatiu exprés municipal actual s’ha activat de forma reactiva davant la mobilització ciutadana i l’anunci de l’acte de 26 de gener i davant les limitacions de la participació telemàtica amb la plataforma decidim 311.”

L’acte va cloure amb un torn de preguntes i la recollida de signatures en suport a les dote al·legacions que es presenten per a la retirada del MPGM per tal de permetre una participació ciutadana inclusiva que permeti incidir en els objectius i línies mestres dels plans de futur de la ciutat. 

Redacció / Fotos: Blanca Costa-6 Eixos de Ciment