Denuncien la tala massiva d’arbres a Castelldefels

Imprimeix

Els veïns afectats del barri de Bellamar temen que rere d’aquesta actuació s’amagui una nova operació urbanística per part de l’Ajuntament

Segons informa l’ACN, l'Ajuntament de Castelldefels va iniciar el passat mes de desembre una tala massiva d'arbres al barri de Bellamar i al bosc de Ca n'Aimeric justificada per la necessitat de construir franges antiincendis. Per als veïns però, aquesta actuació és una "desforestació total" que s'ha fet "sense cap control" i a les seves esquenes. Pauline Damman, portaveu veïnal, entén que s'actuï per minimitzar el risc d'incendi, però critica que sota aquest pretext s'hagi actuat "impunement". A més, els veïns temen que rere aquesta actuació s'amagui una nova operació especulativa. "Hem vist que les franges antiincendis coincideixen amb part dels límits de la modificació del PGM que preveu la construcció d'uns 4.000 habitatges", assenyala.

Sobre la tala d'arbres, que continuarà al barri de Montmar i al límit municipal amb Gavà, Pauline Damman lamenta que el consistori s'estigui "carregant" un pulmó verd del municipi i que ho estigui fent sense respectar la llei. En aquest sentit, assegura que la franja antiincendis ultrapassa amb escreix els 25 metres de seguretat determinats per la legislació i que no s'han fet els estudis tècnics requerits per talar arbres en terrenys amb pendent superior al 45%.

Captura de pantalla 2023 01 17 a las 9.05.06

El fet que les franges antiincendis coincideixen amb els límits de la modificació del PGM, a més, ha alertat als veïns. La proposta de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) consisteix, segons l'Ajuntament de Castelldefels, en la definició d'un nou model d'estructura del municipi basada en sis eixos verds que connecten els barris des de la muntanya fins arribar al mar. Es tracta de sis eixos transversals: Eix del Poal, Eix de Bellamar, Eix de Ca n'Aimeric, Eix del Passeig del Bosc (Montmar), Eix del Centre i Eix del Canal Olímpic, que l'administració local pretén configurar com a "corredors ecològics i recorreguts cívics."

Captura de pantalla 2023 01 17 a las 9.04.16

A grans trets, el projecte, que té a l'oposició en contra, proposa limitar definitivament el creixement del municipi cap al Parc del Garraf, vertebrar el barris de muntanya i connectar-los amb el mar, reordenar la posició dels espais verds públics en punts accessibles i centrals del barri, definir vies principals per convertir-les en eixos verds i cívics i contribuir a pal·liar la falta d'habitatge social.

Captura de pantalla 2023 01 17 a las 9.04.53

Pels veïns, aquest projecte, segons l'ACN, que preveu la requalificació de 130.000 metres quadrats, l'11% de la superfície del municipi, i la construcció de més de 4.000 habitatges, és en realitat un nou macroprojecte urbanístic que suposarà la desaparició de les poques zones boscoses i verdes que queden al municipi. "Més que de 6 Eixos Verds estaríem parlant de 6 eixos de Ciment", lamenta Damman.

FmBKXg8XkAIA4Tf

Les entitats veïnals critiquen la poca informació rebuda sobre el projecte dels 6 Eixos Verds. Expliquen que se'ls va presentar en un projecte més global anomenat 'Repensem Castelldefels' i que fins ara les concrecions han estat poques. "Només sabem que el pla preveu la possibilitat de construir edificis de moltes plantes a tocar dels jardins de molts veïns i veient com talen els nostres boscos ens fa témer que ja estigui en marxa", afegeix.

FkLn1pmWAAAx8M3

Damman, membre de la plataforma 6 Eixos de Ciment, assegura que els veïns s'estan "organitzant" per defensar el seu municipi i reclama a l'Ajuntament que aturi el projecte i s'assegui amb els veïns per planificar conjuntament el futur de Castelldefels.

Més de 1.000 arbres plantats

D’altra banda, l’Ajuntament ha informat, a través de la seva web que des del 2019 a Castelldefels s'han plantat més de 1.000 arbres. Concretament, l'any 2019 es van plantar 189 arbres, l'any 2020 176, al 2021 es van plantar 352 i durant l'any 2022, s'ha plantat 315.

 noticies fotos 8245 nfo foto

Els arbres plantats s'han distribuït en els diferents barris del municipi, amb l'objectiu de donar més ombra a les zones de jocs infantils i als patis escolars i també, com a reposició d'aquells escocells buits a causa d'accidents, o per malalties dels mateixos arbres. 

Redacció / Fotos: Arxiu-6 Eixos de Ciment-Aj. Castelldefels