El Parc Agrari vol blindar-se contra projectes especulatius

Imprimeix

Aquesta revisió, presentada en roda de premsa pels alcaldes de Gavà, Joaquim Balsera, El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor,  i Sant Boi de Llobregati, Jaume Bosch, té la intenció d’assegurar la viabilitat econòmica i competitivitat dels terrenys del Parc Agrari.

L’objectiu últim, segons han subratllat els tres alcaldes, és assegurar un futur per a la producció agrícola a la comarca, establint que els pagesos i les empreses del ram tinguin les majors facilitats posibles per mantenir la seva activitat.

El nou pla especial, però, encara ha de ser aprovat per la comissió d'urbanisme de l'Àrea metropolitana de Barcelona.

En paraules del president del Consorci del Parc Agrari, i també alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, es tracta de “potenciar un model d’explotació dels terrenys que faci possible la professionalització de la producció agrària i que siguin les empreses agrícoles les que se’n facin càrrec, tot fomentant també la creació de noves empreses agrícoles, i donant suport a cooperatives i altres entitats”.

A partir d’ara, els terrenys “haurien de començar a obervar-se des d’un punt de vista econòmic, i no només mediamebiental”, ha afegit Balsera.

Balsera ha subratllat “la necessitat i la voluntat” de plantejar als ajuntaments que “deleguin les competències en matèria de disciplina urbanística” per tal d’enfortir el Consorci i les seves possibilitats desenvolupament a curt i mitjà termini.

Bosch ha recordat l’elevat grau de parcel·lació del parc en unitats de terra de petites dimensions i la dificultat que això suposa per a la viabilitat d’aquestes explotacions.

Amb la revisió del pla, es pretén posar fi a aquesta situació i que els propietaris, amb la suma de les seves propietats hi puguin situar els seus magatzems.

La setmana passada es van oferir en lloguer terrenys abandonats per dedicar-los a l'agricultura, amb una elevada resposata per part de persones interessades.

Tejedor ha ressaltat que el nou pla permetrà determinar els camins en els que s’admetran el trànsit de persones i de vehicles no relacionats amb les explotacions agràries, l’accés als llocs del parc d’interès cultural i natural protegits, els d’interès turístic i educatiu, i els itineraris de lleure o de trànsit de persones i de bicicletes.

Redacció | Foto: Arxiu