El Parc de Collserola va rebre més de sis milions de visites

Aquest rècord històric d’afluència demostra la importància d'aquest espai natural per a la ciutadania metropolitana

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l'any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc a causa de la necessitat d'esbarjo a l'aire lliure derivada principalment per la pandèmia. L'any 2022, les dades indiquen que s'acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys precedents a la Covid-19.

image012

AMB.Albert Canalejo 17

Aquests indicadors requereixen un nou model d'ús públic que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la millora paisatgística. En aquest sentit, el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l'AMB i aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya, proposa dues estratègies en relació amb l'ús públic, que es basen a concentrar els visitants en determinats àmbits:

 

  • Reforçar la xarxa d'infraestructures per a l'ús públic, de manera que les activitats es concentrin en determinades àrees i itineraris, preferentment a la perifèria, i es redueixi la dispersió de les visites al Parc. En aquest sentit, el Pla determina una xarxa de camins per a l'ús públic, per tal de concentrar les activitats fora de les zones més sensibles del Parc.
 
  • Prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l'interior del Parc: modular l'accés a l'espai protegit per mitjans no motoritzats i fer que el Parc es relacioni amb altres espais oberts metropolitans.
 

El model d'ús públic del PEPNat té com a objectiu principal la gestió sostenible de l'ús social del Parc, per mantenir i millorar les condicions ambientals de l'espai protegit. La seva finalitat, per tant, és que la preservació de la biodiversitat, la conservació dels processos ecològics, el control i mitigació de les alteracions, la potenciació dels serveis ecosistèmics i el manteniment i la millora del paisatge puguin ser compatibles amb el gaudi per a la salut, el lleure, l'esport i el coneixement de l'espai natural per part de la població metropolitana.

Magarola cicliste2PereMoya

La gestió de l'ús públic

La gestió de l'ús social del Parc Natural de la Serra de Collserola és una de les línies principals de gestió del Consorci. La situació estratègica d'aquest espai natural, envoltat de més de tres milions de persones, el converteix en un important espai de lleure, esport i esbarjo.

SantCugatPereMoya

L'òrgan gestor treballa perquè les diferents activitats que fan les persones que visiten la serra siguin compatibles amb la conservació dels valors d'aquest espai natural, un territori vital per a la ciutadania metropolitana.

Les principals accions per aconseguir aquest objectiu se centren en la informació, la divulgació, l'educació i la participació ambientals, sempre treballant directament amb els diferents agents del territori. A banda, també és imprescindible la regulació i ordenació de les activitats que s'hi duen a terme.

AMB.Albert Canalejo 12

Amb l'aprovació del PEPNat, s'afegeixen noves eines per a l'ordenació i regulació de l'ús públic, que, sumades a les existents, permeten un millor encaix entre el gaudi de la ciutadania i la conservació d'aquest important espai natural protegit.

Un cop aprovat el Pla especial, ja s'han iniciat algunes accions, com per exemple divulgar la xarxa dinàmica d'ús públic mitjançant un nou Mapa guia, o iniciar els treballs per millorar la senyalització existent a les entrades de Parc i a l'espai funcional.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
161

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix