El Consell Comarcal recomana eliminar el bernat marbrejat

Imprimeix

Aquest insecte inicia ara el seu període d’hibernació i s'aconsella evitar que entri a l’interior de domicilis i magatzems

La plaga de bernat marbrejat ha causat efectes mínims als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat. Enguany s’han capturat menys individus que en anys anteriors i no s’ha hagut de registrar cap desperfecte per danys als conreus causats per aquest insecte. Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, amb col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions, seguiments i estudis sobre la plaga del bernat marbrejat.

xerrada a la pagesia per controlar la plaga del bernat marbrejat al parc agrari del baix l

Així es recomana eliminar tots els bernats marbrejats que es vegin, tant als balcons com a l’interior dels domicilis i magatzems per evitar que a la pròxima primavera, l’època en què surten de la hibernació i es reprodueixen, hi hagi un esclat de la plaga i puguin afectar els cultius. La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior. És recomanable instal·lar teles mosquiteres i tapar també les obertures de ventilació, així com xemeneies i així minimitzar les possibilitats que el bernat marbrejat entri als domicilis.

imatge de la presencia del bernat marbrejat a reus

Brown marmorated stink bug adult bona bona

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona el 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques.

Redacció / Fotos: Arxiu