L'AMB ajuda a pagesos i ramaders a conservar el Parc de Collserola

Imprimeix

Amb l'aprovació i el desplegament del nou Pla especial es pretén donar protagonisme i facilitats al sector primari del Parc en un marc de corresponsabilitat i cogestió

El nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l'AMB i aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya, crea un nou instrument per impulsar el sector primari i conservar el mosaic agroforestal. Es tracta del Pla de gestió de la finca, un mecanisme que facilita als propietaris el desenvolupament de determinats usos admesos a les masies i cases rurals catalogades, com ara els artesanals o els de restauració, entre d'altres.

Una de les propostes del PEPNat és fomentar hàbitats i paisatges agraris en forma de mosaic que afavoreixin la biodiversitat. Així, el PEPNat reconeix i identifica unes àrees prioritàries per a l'agricultura i la ramaderia. Es tracta de zones òptimes que es corresponen amb espais conreables o fàcilment recuperables, on es facilita la implementació de l'activitat.

pagesosramaders 2

També cal destacar la regulació dels horts comunitaris d'iniciativa pública i els horts individuals. Els primers, que s'hauran d'ubicar preferentment en l'àmbit funcional, s'admeten únicament a la vora externa (400 metres del límit del Parc) i mitjançant la redacció d'un pla especial, mentre que els segons es corresponen amb horts per a l'autoconsum i es troben forçosament vinculats a una masia o a altres construccions del Catàleg. Els horts que no compleixin aquestes condicions —ja identificats i cartografiats pel PEPNat—, i en especial els que suposin un impacte paisatgístic negatiu, s'erradicaran i s'hi farà una restauració paisatgística.

D'aquesta manera, el PEPNat fa una aposta ferma per la corresponsabilitat i la cogestió com a elements de conservació activa del Parc, fent-ne partícips els propietaris. Els beneficis d'aquesta fórmula de corresponsabilitat són múltiples: manteniment de la superfície agrícola i de l'extens patrimoni construït, millora de la biodiversitat, mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic, prevenció dels riscos naturals, provisió d'aliments de proximitat, etc.

post agricultura ramaderia

D'una banda, el PEPNat valora la importància de les activitats primàries en la conservació del mosaic agroforestal i vetlla per la millora de la biodiversitat, la disminució de la vulnerabilitat davant dels diferents riscos i la lluita passiva en la prevenció d'incendis forestals i, de l'altra, re­coneix el seu paper de generador de rendes econòmiques i de dinamització del territori. Aquests dos motius impliquen que el Pla mantingui i adeqüi les activitats de valorització dels recursos natu­rals i fomenti l'economia verda.

Els objectius principals del Pla especial en relació amb el sector primari són els següents:

 
 
 
 

pagesosramaders 3

Programes i projectes

Dins d'aquest nou marc regulador del PEPNat, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha començat a impulsar una sèrie de projectes que es tradueixen en dinamització, assessoraments, subvencions i facilitats als pagesos i ramaders del Parc. Amb una dotació de gairebé 200.000 euros anuals, actualment l'òrgan gestor de Collserola té en marxa aquests programes:

 
 
 
 
 
 
 

IMG 1471 ok16x9

Paral·lelament a aquestes inversions, el Consorci realitza moltes altres actuacions de suport a la pagesia amb recursos propis, algunes de forma periòdica i d'altres de més esporàdiques:

 
 
 
 
 
 

Redacció / Fotos: Arxiu-AMB