Alumnes i avis, junts en un projecte pioner d’educació alimentària

Infants de deu centres educatius de Cornellà i un de Sant Joan Despí plantaran la 'col paperina'

L'Ajuntament de Cornellà enceta un projecte educatiu pioner amb deu escoles del municipi de plantació de la 'col paperina' juntament amb avis i àvies que tenen hort municipal a la ciutat. A les escoles Anselm Clavé i Mediterrània ja van fer una prova pilot el curs anterior i, enguany, s'han sumat altres centres de Cornellà com L’Areny, Antoni Gaudí, Jacint Verdaguer, Dolors Almeda, Betània i els Instituts Francesc Macià, Esteve Terradas i Illa i Miquel Martí i Pol. Al projecte també hi participa un centre de Sant Joan Despí, l’escola Sant Francesc d’Assís, i compta amb la col·laboració de Convivim Slow Food Garraf-Penedès.

308343337 5838397586170867 7577750946988890543 n

Aquest projecte, anomenat  Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0/Slow Food Education Network, té com a objectiu promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental, tot introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida, perseguint els valors de proximitat, sostenibilitat i l’aprofitament alimentari. Alhora, persegueix la prevenció de trastorns alimentaris.

Nova plantada

El pròxim 19 d’octubre, a les 10 hores, a l'hort urbà Josep Pidelaserra Llach (carrer del Rugbi), es trobaran els vint-i-cinc alumnes de diversos centres educatius per rebre la llavor de la col paperina i amb el guiatge de l’avi de cada escola plantar-lar. Hi haurà la presència de l’Albert Bou, pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat, qui cedeix el planter de la col paperina, una espècie de col recuperada que forma part del Baluart de l’Arca del Gust de Slow Food. Aquest dia, a petició del departament d’Agricultura, qui serà present en aquest acte, també es plantarà el Bròquil de Santa Teresa una espècie que acaba de ser incorporada al catàleg per ser ja comercialitzada. El mateix pagès de Can Coracero ha cedit també aquest planter. Després es farà un taller de cuina amb el producte col paperina i un tast posterior.

De l'hort a les cuines

Les cols que naixeran gràcies als/les pagesos/es i revaloritzades pels infants, seran cuinades per cuiners i cuineres de renom com Valentí Mongay, l'Ada Parellada (foto), Sergi de Meià, Albert Mendiola, Marc Esteve, Xavier Llanos, Jose Manuel Parrado, Eva Davo i Diego Borja, Pep Salsetes, entre d’altres.

captura de pantalla 2017 12 21 a las 19 49 11

Aquest projecte que ha començat a desenvolupar-se a Cornellà s’ha presentat a nivell mundial, a través de Slow Food Internacional aquest 23 de Setembre a Turín, i pretén fomentar les actituds de curiositat i respecte pel menjar. Tot entrenant els sentits, vol convidar a comprendre les relacions del menjar amb el medi ambient, la salut i la cultura. També vol ajudar a valorar els productes locals i tradicions i els seus productors, la cultura gastronòmica de la zona, tot incloent l’alumnat, les seves famílies i la comunitat educativa.

Redacció / Fotos: Aj. Cornellà-Convivim Slow Food Garraf-Penedès-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix