Defensem l’Olla del Rei acusa l’ajuntament d’insistir “a destruir-la”

Segons la plataforma, el consistori castelldefelenc proposa urbanitzar el 5,5% de la seva superfície i presentant al·legacions contra la seva protecció com a zona ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus)

Durant el mes de Juliol de 2022, la Direcció General de Medi Natural va presentar la nova proposta d’ampliació de la zona ZEPA (Zona Especial de Protecció d'Aus-Xarxa Natura 2000) on s’incloïa la protecció íntegra de l’Olla del Rei. La inclusió de l’Olla del Rei a l’ampliació de la zona ZEPA responia a les propostes i al treball de més de quatre anys de la plataforma Defensem l’Olla del Rei per preservar l’espai, a causa dels seus valors naturals.

Captura de pantalla 2022 10 14 a las 16.12.24

L’Ajuntament de Castelldefels, segons la Plataforma Salvem l’Olla del Rei “es va negar sistemàticament a demanar la protecció de l’Olla del Rei com a zona ZEPA” i, conseqüent “amb aquesta actitud obstruccionista, ara presenta al·legacions en contra i dificultant la ZEPA a la Generalitat.”

Així, segons la Plataforma, les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Castelldefels proposen ampliar l’amplada de l’avinguda Pitort de 9 a 14 metres al llarg de més de 900 metres. L’ampliació implica entrar i destruir 5 metres dins de l’espai de l’Olla del Rei al llarg de les dues vies. Aquesta ampliació “suposaria la destrucció de flora sensible i d’hàbitats d’especial interès, l’afectació del cicle de vida d’animals protegits i la pèrdua de connectivitat ecològica entre el massís del Garraf i la resta del Delta del Llobregat; posant en perill la mateixa viabilitat i supervivència de la zona ZEPA.”

159434 img 20150516 wa0019

Amb aquesta proposta l’Ajuntament “prioritza aspectes urbanístics per davant dels aspectes mediambientals i de protecció de la natura. Un cop més, l’Ajuntament menteix quan diu als mitjans municipals que presenta al·legacions per millorar l’espai natural. La realitat és aquesta: la seva proposta afectaria 5.000m2 de la “L” de l’Olla del Rei, que s’urbanitzarien”, afirma la Plataforma.

D’altra banda, l’ampliació suposaria “la desaparició de zones molt delicades de matollar de rere duna amb presència d’espècies protegides com la cesquera, la mansega i afectaria greument alguns dels retalls de bosc de ribera amb àlbers (Populus alba) més madurs de l’entorn, eliminant individus utilitzats per rapinyaires com el xot (Otus scops) i el mussol comú (Athene noctua). Recordem que l’Olla del Rei disposa de gairebé el 40% de tota la superficie d’albereda del delta del Llobregat”. L’ampliació també afectaria una zona amb important presència d’orquídies (Ophrys tenthredinifera, Ophrys Sphegodes, Ophrys fusca, Ophrys apifera, Ophrys speculum ...).

Ophrys apifera Tegeirian y gwenyn

Ophris apifera

En la mateixa línia, també es veurà afectada la Bassa de la Reineta, projecte ciutadà gràcies al qual ja han criat amfibis com la granota verda (Pelophylax perezi) o el gripau corredor (Epidalea calamita). Si l’Ajuntament executa l’ampliació del carrer Pi Tort, “la bassa quedarà situada a pocs metres de la carretera, sense barreres de vegetació i topogràfiques que permetin el seu aïllament respecte les molèsties humanes i les pertorbacions associades a una via urbana immediatament propera” , diu la plataforma.

image 1 3 e1603147600553

Bassa de la reineta

Sense diàleg

Finalment, la plataforma ecologista denuncia que des de la declaració de la protecció de la zona ZEPA per part de la Generalitat, els responsables polítics municipals Maria Miranda i Jordi Maresme “s’han negat reiteradament a mantenir cap reunió amb representants de la Plataforma Salvem l’Olla del Rei.”

Redacció / Fotos: PDOdR-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix