Més de 90% de les tortugues ingressades al CRAM presentaven plàstic

Imprimeix

L'Àrea de Clínica i Rescat de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins va atendre durant l’any 2021 un total de 90 tortugues babaues

L'Àrea de Clínica i Rescat de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) va atendre durant l'any 2021 un total de 90 tortugues babaues, de les quals es van obtenir un total de 58 mostres, entre femta i contingut digestiu, en el 89,7% de les quals va aparèixer plàstic.

bababues 1

En un comunicat emès per la fundació CRAM, s'ha exposat que, després d'analitzar un total de 52 mostres de femta de tortuga marina, en el 90,4% d'elles han aparegut restes de plàstic, sent el més habitual el tipus làmina (33%), seguit de fragments plàstics (14%) i de plàstic tipus foam (7%). Gràcies al gran volum de tortugues marines i a la implicació i interès en la conservació marina, la Fundació CRAM ha obtingut informació valuosa sobre l'estat de contaminació del mar que ens permet ajudar a disminuir-la.

FZoeP8PWYAEzcXw

Cal destacar que les tortugues marines tendeixen a ingerir deixalles plàstiques o a embolicar-se en elles, tenen una gran distribució espacial i utilitzen tots els compartiments marins (des del fons a la superfície), la qual cosa les fa un gran bioindicador de l'estat de contaminació dels mars. El cúmul de plàstics en el tracte digestiu detectat en cinc de les sis necròpsies fetes a les tortugues analitzades no va ser la causa de la mort d'aquests individus, però en diversos casos si que va provocar dolor, anorèxia i va comprometre immunològicament l'animal. La fundació CRAM informa que també han estat ateses sis tortugues marines amb aletes embolicades en xarxes o fils de pesca, sent necessària l'amputació en quatre dels casos.

FXDl4AeWAAAytzJ

El nombre d'animals amb restes de xarxes està augmentant anualment, sent el 2021 l'any que més han aparegut des de l'inici de l'estudi, podent ser a causa d'un augment de pesca il·legal i xarxes fantasma al Mediterrani. És fonamental que, en el cas de trobar un animal embullat, mai es retiri el material causant de l'emmallada, i es truqui immediatament al 112 per procurar una assistència veterinària que augmenti les possibilitats de la seva recuperació.

CL3adofB

La troballa de plàstics a l'interior de les tortugues marines té importància a diferents nivells: el plàstic en si com a contaminant, però també, el plàstic actuant com a esponja química davant substàncies nocives per a la salut com el mercuri.

A més, trobar aquesta quantitat de plàstics a l'interior de les tortugues marines indica que el mar conté una gran quantitat d'aquests residus, i això no solament influeix en la vida marina, sinó en la vida de tots els habitants del planeta, ja sigui per consum de productes de mar com pel cicle de l'aigua. 

Redacció / Fotos: CRAM