Suant la cansalada

El Baix Llobregat ha sofert un dels estius més càlids des que es disposa de registres, on el canvi climàtic és una realitat i ja estem patint els seus efectes

L’estiu del 2022 ha sigut molt càlid, i el Baix Llobregat no se n’ha escapat. Ha estat un dels estius de més calor des que es disposa de registres, superant els de les darreres dècades. El balanç final de la temperatura és el resultat de tres mesos consecutius en què la temperatura s’ha mantingut clarament superior a la mitjana climàtica corresponent, assolint diversos rècords de temperatura mitjana mes darrere mes -diversos dies s’ha superat els 40 graus-. El canvi climàtic és una realitat i ja estem patint els seus efectes.

portada 1

El juny va ser, en el conjunt de la nostra comarca, el més càlid des del juny de 2003. El mateix patró va seguir el mes d’agost, càlid o molt càlid arreu, amb una primera quinzena excepcionalment calorosa, que va fer que en alguns casos es superessin també els registres de l’agost de 2003, el més càlid fins aleshores. El juliol de 2022 es troba també entre els tres juliols més càlids, i va destacar per l’excepcionalitat d’una de les onades de calor més persistents, amb més de dues setmanes de temperatura superior a la climàtica en plena canícula. La causa es va trobar en la situació sinòptica dominant des de l’inici de juny i fins a la primera meitat d’agost, caracteritzada per la persistència d’una falca anticiclònica acompanyada d’una massa d’aire tropical molt càlida als nivells més baixos de la troposfera.

report 2

Sense grans incendis

Les mesures preses amb antelació per les diferents administracions (Generalitat, Diputació, AMB, Consell Comarcal, Ajuntaments) ha evitat un any de focs, quan tot feia indicar que serià una temporada molt complicada. Les restriccions del pas a zones forestals, les intenses campanyes de prevenció, els treballs de  desbrossament de vegetació de les brigades, o més efectius de vigilància han permès tenir un estiu tranquil per les escasses zones cremades que hi ha hagut al territori.   

Estació seca

L’any pluviomètric 2021-2022 ha estat sec a gran part del país. En general la precipitació ha quedat per sota dels 400 mm a les comarques de Ponent, i de forma més esparsa, també a la Catalunya Central i en àrees de l’Alt Empordà o del litoral (Baix Llobregat) i prelitoral central i sud. Així, La precipitació d’aquest any pluviomètric a estat poca, però en el context dels anys precedents no ha resultat ser tampoc dels anys pluviomètrics més sec. Tanmateix, la distribució irregular de la precipitació va ser deguda als diversos episodis de tempesta i tamborinades ocorreguts durant l’estació, propiciats per l’elevada temperatura sostinguda en el temps a nivells baixos de la troposfera.

report 3

Refugis climàtics

L'AMB va activar la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC), espais tant interiors amb climatització (biblioteques, centres cívics i altres equipaments públics) com exteriors (els grans parcs metropolitans). Aquests permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos més càlids, en especial durant les onades de calor com la que la metròpoli està patint aquests dies. Aquest estiu l’XMRC va multiplicar els espais refugi respecte l'any passat: es va passar dels vint refugis de la temporada passada als cinquanta-cinc d'enguany. D'aquests refugis, el 45% van ser parcs refugi i 55% equipaments interiors, majoritàriament biblioteques.  

20210715 refugis

Aigua del mar

Les temperatures de l'aigua del mar també han assolit registres de rècord al Mediterrani. L'última setmana de juliol i la primera d'agost es va produir una anomalia de temperatura, amb quatre o cinc graus per sobre de la mitjana de l'època. Els col·lectius que estan habitualment en contacte amb el mar, professionals del submarinisme, del caiac o del surf, reclamen polítiques més decidides i urgents que frenin aquesta pujada de la temperatura marina.

Redacció / Fotos: Arxiu-AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
75

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix