Sant Just Desvern redueix en un 30% la quantitat de residus a les llars

Imprimeix

Ho ha aconseguit a través d’un programa individualitzat de sensibilització per a la millora de la seva gestió i de contenidors intel·ligents 

L’Ajuntament de Sant Just Desvern ha fet públics els resultats del projecte LIFE REthinkWASTE, implementat al municipi des de finals de l’any 2019, i que esdevé el primer projecte pilot a l’estat espanyol per a la millora de la gestió de residus a través de la metodologia GxC (Generació per Coneixement). 

1639577618676

En el marc d’aquest projecte, el municipi baixllobregatí ha implementat #Coneixelquellences, un sistema d’informació a través del telèfon mòbil (WhatsApp, Telegram o SMS), en què les persones que s’hi inscriuen reben missatges personalitzats amb dades, reptes i qüestionaris. L’objectiu és millorar la quantitat i qualitat de la separació dels residus en origen mitjançant estratègies de gamificació. 

1639577618554

Aquest projecte, s’ha implementat en paral·lel a la incorporació a diferents zones del municipi dels contenidors intel·ligents per a les fraccions orgànica i resta. Aquests contenidors únicament es poden obrir amb una targeta identificativa que s’ha repartit a cada domicili. Per dipositar els residus cal apropar la targeta al lector, que obre el contenidor.

1639577618601

Resultats en la recollida selectiva

L’informe confirma una clara millora pel que fa a la recollida selectiva de residus al municipi respecte a l’any 2019. S’observen tres tendències positives:

 
 
 

També es comprova l’impacte positiu de la implementació de contenidors intel·ligents amb obertura mitjançant la targeta: la recollida selectiva és superior en aquelles zones de la ciutat on s’ha canviat el model de contenidor tradicional.

l1

Ara, el projecte REthinkWASTE entra en una fase de seguiment que durarà sis mesos més. S’analitzaran les dades obtingudes fins al moment, i es farà una comparativa del cicle de vida i dels costos del projecte. A partir dels resultats de totes aquestes anàlisis, es dissenyarà un pla d’acció a llarg termini per incorporar el model actual de Gestió per Coneixement (GxC).

Redacció / Fotos: Aj. Sant Just Desvern