La Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics s’amplia a 55 espais

Suma tant refugis interiors (biblioteques i centres cívics) com exteriors (parcs metropolitans), un 175% més que l’any passat

L'AMB ja ha activat la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC), espais tant interiors amb climatització (biblioteques, centres cívics i altres equipaments públics) com exteriors (els grans parcs metropolitans). Aquests permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos més càlids, en especial durant les onades de calor com la que la metròpoli està patint aquests dies. 

Imagen1

En col·laboració amb nou ajuntaments metropolitans (Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet), l'AMB disposa d'una xarxa de 55 espais públics que ofereixen el servei de refugi climàtic a la ciutadania, en especial a les persones més vulnerables a la calor.  

1589826 0

Aquest estiu la XMRC ha multiplicat els espais refugi respecte l'any passat: s'ha passat dels 20 refugis de la temporada passada als 55 d'enguany. D'aquests 55 refugis, el 45% són parcs refugi i 55% equipaments interiors, majoritàriament biblioteques.  

1653850 0

Amb la cobertura actual de la XMRC, un 46,23% de la població metropolitana (sense Barcelona, que ja disposa de refugis) té un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu des de casa seva. En els propers anys, l'AMB, amb la col·laboració dels municipis, seguirà ampliant la xarxa, per proporcionar espais de resguard a un major percentatge de la ciutadania. 

Durant el mes de juny s'iniciarà una campanya de comunicació informativa a les principals emissores de ràdio i els comerços de proximitat dirigida a la població vulnerable a la calor. L'objectiu és donar a conèixer els refugis i els seus beneficis. 

Gent gran i població vulnerable 

Enguany com a novetat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona (servei local de teleassistència), es realitzaran tallers presencials per a persones de més de 65 anys on s'explicaran els impactes del canvi climàtic sobre la salut humana i les principals recomanacions per suportar la calor, com la utilització dels refugis climàtics. Els tallers es realitzaran als propis refugis interiors i comptaran amb la participació del programa educatiu de l'AMB Compatim un Futur.  

1587841 0

Amb l'objectiu de donar eines per millorar de manera notable el potencial termoregulador dels espais verds, l'AMB també ha creat una guia de criteris bioclimàtics, que inclou els criteris de disseny, d'actuació i gestió d'aquests espais. Així mateix, s'inclou un annex amb 147 espècies i les seves característiques per millorar la qualitat bioclimàtica dels espais verds. 

Aquest estiu s'instal·laran mesuradors fixos en alguns parcs refugis i s'avaluarà el potencial termoregulador de parcs menors a 0,5 ha., obtenint dades com  la temperatura de l'aire, la humitat relativa, la velocitat i direcció del vent, la radiació solar, etc. Aquesta informació pot proporcionar una referència valuosa per planificar, dissenyar nous refugis i millorar els existents. 

Redacció / Fotos: Arxiu-AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix