La Diputació destina uns 70 milions d’euros per implantar renovables

Imprimeix

Destinarà fons essencialment per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques d'autoconsum i de calderes de biomassa, així com actuacions per a enllumenat públic

La Diputació de Barcelona destina prop de 70 milions d'euros per finançar actuacions als municipis de la demarcació per implantar energies renovables i reduir el cost elèctric, com plantes fotovoltaiques a gran escala, calderes de biomassa i actuacions en l'enllumenat públic. “Es una aposta decidida per implementar massivament les energies renovables”, ha expressat el responsable d'Acció Climàtica de la Diputació, Xesco Gomar, en la presentació del programa Renovables 2030. Gomar ha indicat que, amb aquest programa, la factura elèctrica dels ens locals es reduirà en més de 10 milions d'euros -ara podria ser el doble, perquè el càlcul es va fer abans de la pujada del preu de l'energia- i evitarà l'emissió de prop de 26.000 tones d'emissions de CO2 a l'any.

Clima Diari primera

Finançament

El programa Renovables, amb recursos propis de la Diputació, és de 50 milions d'euros, al que cal sumar 12 milions més que reparteix l'entitat supramunicipal per a d'altres actuacions de menor escala i 5 milions de fons europeus FEDER.

La Diputació destinarà fons essencialment per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques d'autoconsum i de calderes de biomassa (en tots dos casos per més de 80 quilowatts), així com actuacions per a enllumenat públic que, almenys, contemplin canvis d'un mínim de 300 punts de llum.

FSd20SrX0AAfp c

Cada municipi -excepte l'Ajuntament de Barcelona- pot demanar un màxim d'1,5 milions d'euros, per cobrir com a màxim el 90% del pressupost de les actuacions. Dels 50 milions d'euros del programa Renovables, la Diputació ja ha rebut sol·licituds per 78 projectes, per un valor de 30 milions d'euros.

El programa Renovables té finançament previst fins a l'any 2024, però Gomar està convençut que s'executarà al 100% i que seguirà en la següent legislatura amb més fons: “Això ha vingut per quedar-se; el món local està amb això i tothom està d'acord, perquè la crisi climàtica, per desgràcia, és estructural i perdurarà”, ha subratllat.

Gomar ha lamentat que Catalunya estigui “a la cua d'Espanya en implementació de renovables' i ha dit a la Generalitat que la Diputació sempre està 'oberta al diàleg” i a col·laborar per estendre l'energia verda, en col·laboració amb el territori.

Redacció / Foto: Diputació-Arxiu