Els municipis del Baix Llobregat consumiran a l’estiu aigua dessalada

Imprimeix

L'ACA duu a terme les comissions de desembassament on es fixen les reserves d'aigua per als propers sis mesos

Barcelona i altres cent municipis de la seva conurbació -entre ells del Baix Llobregat- consumiran aquest estiu trenta-tres hectòmetres cúbics d'aigua dessalada i altres vint-i-dos d'aigua extreta de pous, segons la reserva d'aigua feta per als propers sis mesos, va informar dissabte l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

AiguaSantJoan

L'Agència va celebrar aquesta setmana la reunió de l'anomenada comissió de desembassament del sistema de subministrament Ter Llobregat, del que es proveeixen uns cent municipis de l'Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i l'Occidental, la qual cosa representa una població d'uns cinc milions de ciutadans, per fixar les reserves d'aigua per a sis mesos, d'abril a setembre.

L'ACA indica en un comunicat que aquests sis mesos suposen el període en el qual es produeix la major demanda d'aigua de l'any, la qual cosa coincideix amb les campanyes de risc, per la qual cosa s'ha buscat compatibilitzar “tots els usos amb l'estat dels embassaments, que estan més baixos que fa un any”. 

depuradora 2 1

El sistema Ter-Llobregat, segons l'ACA, està al 59% de la seva capacitat d'embassament, amb 362 hectòmetres cúbics. En aquest context, assenyala l'Agència, es va acordar per unanimitat, una reserva d'aigua en els embassaments de 246 hectòmetres cúbics, d'ells 152 en el sistema del Ter i altres 94 en el del Llobregat. D'aquests hectòmetres, 155 es destinaran al proveïment domèstic (78 procedents del Ter i 77 del Llobregat) i 87 es reservaran per a la demanda agrícola (més de 71 del Ter i prop de 17 del Llobregat). Altres 2,3 hectòmetres del sistema del Ter es destinaran a usos lúdics, sobretot competicions esportives.

410406

A més de l'aigua dels embassaments, subratlla l'ACA, s'aportaran a la xarxa de subministrament 'recursos no convencionals', com els procedents de la dessalinització, que generaran més de 33 hectòmetres cúbics. També es captaran altres 22 hectòmetres d'aigua de pous subterranis a través de les potabilitzadores d'Abrera, Sant Joan Despí i Terrassa, totes a la província de Barcelona. “A causa de l'estat actual de prealerta per sequera -indica la nota- s'ha acordat intensificar la coordinació entre l'ACA i els regants per ajustar, amb la màxima precisió, el desembassament per poder així garantir les necessitats de reg.”

Respecte als cabals ecològics per al manteniment del sistema, assenyala l'Agència, “seran d'obligat compliment” els que es preveuen a l'actual planificació hidrològica, entre ells de 3 a 3,5 metres cúbics en el Ter a Girona i entre 2 i 3,3 en la desembocadura del Llobregat.

L'Agència precisa que, en el cas que es produeixin pluges abans de l'estiu i millori la situació hídrica, si a mitjan juny s'arriba a disposar de 45 hectòmetres cúbics, es podria ampliar la dotació de reg de 19 als 25 hectòmetres que s'usen habitualment per a una campanya completa. A més, es reservaria un hectòmetre cúbic com a cabal generador per millorar les condicions ambientals del riu.

Redacció / Fotos: Arxiu