Reclamen al Ministeri a fer aportacions de sorra per salvar les platges

Imprimeix

La forta regressió continua avançant i la poca amplària d'algunes platges provoca majors impactes quan hi ha onatge fort

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha alertat aquest dissabte de la situació de “vulnerabilitat extrema” del litoral metropolità i ha urgit al Ministeri per a la Transició Ecològica a fer aportacions de sorra abans de l'estiu per revertir la regressió que pateixen gairebé totes les platges de la zona.

18 3 2022 Platja Barca Maria Badalona XJB 7966

En un comunicat, l'ens ha subratllat que “ja s'han perdut el 15% de les platges metropolitanes”. A més, ha advertit que la borrasca Cèlia ha provocat el temporal més gran marítim d'aquesta temporada en el litoral metropolità, empitjorant l'estat d'unes platges ja molt vulnerables per la regressió i la pèrdua de sorra.

18 3 2022 Platja Barca Maria Badalona XJB 8069

El temporal marítim d'aquesta setmana ha provocat ones de fins a sis metres i ratxes de vent de fins a 70 km/h. A més, la presència de les baixes pressions ha implicat una pujada del nivell del mar, fenomen que es coneix com a '”maror ciclònica”, ha explicat l'AMB.

Platges baixllobregatines

Així mateix, la forta regressió continua avançant cap al sud i la poca amplària d'algunes platges provoca majors impactes quan hi ha onatge fort. En El Prat de Llobregat, on abans del temporal ja havia desaparegut la platja La Naturista i uns dos quilòmetres de la platja de la Ricarda, el temporal ha fet avançar la regressió a Ca Camins, que ja ha perdut 650 metres de longitud, malgrat les aportacions anuals de 100.000 m3 de sorra que es realitzen en aquesta zona.

951 a

En el cas de Gavà,  la platja de Gavà Mar ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar. Tot i així, les dunes metropolitanes de les platges del delta del Llobregat amorteixen l'avenç del temporal i minimitzen les afectacions a la part posterior de la platja, ja que la part del front dunar actua com una barrera flexible davant l'onatge i la pujada del nivell del mar.  

8933 a

Davant això, l'AMB ha reclamat aportacions extraordinàries de sorra abans de l'estiu en totes les platges més afectades per la regressió, amb una grandària adequada i uns 50 metres d'ample que permetin suportar uns temporals cada vegada més freqüents.

Redacció / Fotos: AMB-Ajuntaments Prat i Gavà