Mobilització veïnal contra el Pla urbanístic a Riera i Fontsanta-Fatjó

La Plataforma Ribera-Salines qualifica de “fracàs” la reunió que va mantenir amb l’Ajuntament de Cornellà per buscar una solució al projecte constructor després “d’observar un menyspreu d’Antonio Balmón, Emilia Briones i Antonio Martínez Flor a les nostres reivindicacions de protegir i mantenir el darrer espai natural de la ciutat”

La Plataforma Ribera-Salines, moviment veïnal que va néixer a mitjans de l’any 2021 per fer front a l'especulació urbanística de Cornellà al sector agrícola de Ribera-Salines, es va reunir el passat dijous 17 de febrer amb el govern municipal amb l'objectiu de fer-li entrega del manifest i de demanar més informació sobre el projecte que suposa la construcció d’habitatges en l'últim espai no urbanitzat del municipi baixllobregatí.

131662609 150668170444207 3929960327748591342 n

A la reunió hi van assistir l'alcalde, Antonio Balmón, i els tinents d'alcalde Emilia Briones i Antonio Martínez Flor. Els representants de la Plataforma van llegir-los-hi el manifest, encara que “els representants del consistori van insistir que no calia i van negar-se a recollir el document”, segons afirma la Plataforma.“També vam constatar el descontentament de l’Ajuntament de la nostra activitat i vam confirmar que volen continuar amb el pla urbanístic”, afegeix la Plataforma.

Així, aquest col·lectiu veïnal no ha pogut fer un balanç gens positiu d'aquesta reunió: “En primer lloc, l'equip de govern no va saber indicar quan hi ha previst l'inici de les obres ni si estaria disposat a reconsiderar el projecte atesa la crisi actual climàtica. En segon lloc, la plataforma va demanar d'accedir a les dades del Consorci Ribera-Salines (establert entre l'INCASÒL i l'Ajuntament) sense  èxit, ja que l'ajuntament argumenta que totes les dades són públiques, mentre que és evident la manca d'informació en aquest sentit als portals de transparència”. A més, segons la Plataforma, “l'alcalde es va negar a valorar les diferents alternatives a la construcció d'habitatges que vam plantejar -com ara l'aprofitament dels pisos buits o el lloguer social- i també va refusar de debatre sobre les preocupacions en termes d'impacte mediambiental i sobre la salut que ha expressat el col·lectiu veïnal”. La Plataforma té molt clara la importància “de la seva missió” i afirma la necessitat d'aturar aquest macroplà urbanístic.

272132748 306550768189279 4457555468766362374 n

Callen i aproven

Mentrestant, En Comú-Movem Cornellà, soci de govern del PSC, calla per resposta i s’alinea amb els socialistes a l’hora d’aprovar la urbanització al barri Riera i Fontsanta-Fatjó. Curiosament, Claudio Carmona, tinent d’alcalde i regidor de Polítiques Mediambientals i Comunitàries, o Sergio Gómez, regidor adscrit a Polítiques Comunitàries, no van ser presents a la reunió. “Els Comuns diuen una cosa a la ciutadania i voten un altre al Ple. Es dediquen a instal·lar caixes nius i anellar ocells mentre que són còmplices de destruir un espai verd que ocupa un 8% del nostre municipi. No són capaços de resoldre la seva ambigüitat política sobre l’ARE Ribera-Salines. De fet, en el Ple de gener de 2021, els comuns van aprovar el document marc d’habitatge que inclou tot el seu argumentari constructiu i la previsió de Ribera-Salines”, diuen des de la Plataforma.

sergio carmona

Una actitud d’En Comuns-Movem Cornellà molt diferent de la que mostra el seu partit al Prat de Llobregat o en altres municipis de la comarca en temes urbanístics.

Calendari d’accions

Davant la nul·la resposta de l'Ajuntament, el col·lectiu ha començat a activar un calendari d'accions juntament amb la ciutadania de Cornellà durant els pròxims mesos.

273140027 316092710568418 6045907613274679808 n

En aquest sentit, va convocar una assemblea extraordinària dijous 24 de febrer per fer saber com havia anat la reunió amb el consistori. També ha començat la recollida d'adhesions d'entitats tant del municipi com d'altres indrets (que aviat ampliarà amb una campanya de signatures individuals) i no descarta la convocatòria de futures mobilitzacions i accions veïnals “contra aquest pla especulatiu i de promoció 100% privada.”

Què és la Plataforma Ribera-Salines?

La Plataforma Ribera-Salines és un col·lectiu veïnal de protesta que neix el març de 2021 amb la finalitat de preservar la pèrdua sistemàtica d'entorns naturals i zones verdes a Cornellà de Llobregat, amb un enfocament prioritari a l'espai de Ribera-Salines -a tocar del riu i de l'autovia A-2-. Forma part de les xarxes de col·lectius mediambientals en creixement al Baix Llobregat atesa l'onada de projectes urbanístics plantejats o en execució fins al 2030.

IMG 0524

En total, està  previst que a la comarca hi proliferin plans immobiliaris que afectaran unes 1825 hectàrees afectades i uns set milions de m2 addicionals, construïts a un territori amb una ja elevada pressió demogràfica i problemes de contaminació atmosfèrica, del sòl i d'inundabilitat.

Redacció / Fotos: Plataforma Ribera-Salines

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
150

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix