Collserola, un laboratori per adaptar els boscos als reptes climàtics

Imprimeix

El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic, lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics

El Parc Natural de la Serra de Collserola, principal pulmó verd de la metròpolis de Barcelona, és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per dur-hi a terme una prova pilot centrada en la prevenció d'incendis forestals. Aquestes actuacions integraran la conservació de la biodiversitat, potenciaran les sinergies amb el sector primari i posaran en valor l'impacte positiu que la gestió forestal pot tenir sobre els recursos hídrics.

collserola amb 2

Les intervencions forestals a Collserola es portaran a terme en cinc finques:

 
 

Les primeres actuacions es faran al llarg del mes de febrer en 14 hectàrees de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha), i consisteixen en les tasques específiques següents:

 
 
 

Es calcula que l'actuació evitarà l'emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l'atmosfera durant els pròxims 15 anys. A més, també implicarà una reducció del consum d'aigua per part de l'arbrat.

collserola amb 3

Les actuacions les duran a terme la Cooperativa Forest4 i l'empresa Boscat-Fusta, de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals, i a més a més es faran accions de sensibilització.

A més Collserola, també s'està treballant en la realització de quatre proves pilot més:  AFG de Les Arenes (el Vallès Occidental), conca Segre-Rialb (la Noguera i l'Alt Urgell), serra de Miralles-Orpinell(l'Anoia) i vall de Lord (el Solsonès).

 

Redacció / Fotos: AMB