Collserola, un laboratori per adaptar els boscos als reptes climàtics

El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic, lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics

El Parc Natural de la Serra de Collserola, principal pulmó verd de la metròpolis de Barcelona, és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per dur-hi a terme una prova pilot centrada en la prevenció d'incendis forestals. Aquestes actuacions integraran la conservació de la biodiversitat, potenciaran les sinergies amb el sector primari i posaran en valor l'impacte positiu que la gestió forestal pot tenir sobre els recursos hídrics.

collserola amb 2

Les intervencions forestals a Collserola es portaran a terme en cinc finques:

  • Dues de titularitat pública: Can Montmany (EMD Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat del Vallès), i Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat), amb gestió del bosc adscrita al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. En el cas de Can Ferriol, la gestió està cedida a la cooperativa La Rural de Collserola.
 
  • Tres de titularitat privada, als termes municipals de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès: Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major, les tres amb un Pla tècnic de gestió i millora forestal vigent.
 

Les primeres actuacions es faran al llarg del mes de febrer en 14 hectàrees de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha), i consisteixen en les tasques específiques següents:

  • Eliminació d'arbrat i sotabosc per disminuir la biomassa, especialment la que sigui fàcilment inflamable.
 
  • Selecció i eliminació de peus d'arbrat per augmentar la vitalitat de la massa romanent, accelerar-ne l'adaptacióa condicions de sequera recurrent i millorar-ne la resistència i capacitat de resposta en cas d'incendi.
 
  • Selecció de determinades espècies de flora per millorar la biodiversitat de la zona.
 

Es calcula que l'actuació evitarà l'emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l'atmosfera durant els pròxims 15 anys. A més, també implicarà una reducció del consum d'aigua per part de l'arbrat.

collserola amb 3

Les actuacions les duran a terme la Cooperativa Forest4 i l'empresa Boscat-Fusta, de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals, i a més a més es faran accions de sensibilització.

A més Collserola, també s'està treballant en la realització de quatre proves pilot més:  AFG de Les Arenes (el Vallès Occidental), conca Segre-Rialb (la Noguera i l'Alt Urgell), serra de Miralles-Orpinell(l'Anoia) i vall de Lord (el Solsonès).

 

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
166

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix