Se celebren els vint-i-cinc anys de la planta de compostatge de Torrelles

Va ser primera que va entrar en funcionament a Catalunya i des de les hores s’ha evitat l'emissió d'1,5 milions de tones de CO2

En els darrers 25 anys Catalunya ha recollit selectivament 6,5 tones de residus orgànics i, gràcies al seu tractament per a fer-ne compost, s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador”. Tenint en compte que un turisme mitjà que circula 10.000 quilòmetres a l’any emet una tona de CO2eq, en un quart de segle s’ha produït un estalvi equivalent al que emeten 1.476.422 cotxes. Així ho ha explicat aquest dissabte la secretària d’Acció Climàtica, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, durant la celebració del 25è aniversari de la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, la primera d’aquest tipus que es va posar en marxa al país.

4dc8652c ce94 4c33 8c88 5c4b32d140e4

Barnadas s’ha referit a la necessitat de fer una aposta de futur per “donar la màxima circularitat dels residus com a recursos i, en el cas de la fracció orgànica d’aquests residus pel seu tractament per a obtenir un recurs, el compost, que retorna a la terra”. La secretària, acompanyada del Director de l’ARC Isaac Peraire, ha intervingut en l’acte juntament amb el vicepresident de l’àrea d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, i de l’alcalde de Torrelles de Llobregat, Ignasi Llorente, ha explicat que cal que la recollida selectiva d’aquesta fracció sigui d’alta eficiència, tant en els municipis grans, incloses les grans ciutats, com en els petits. A més, el compostatge hauria de ser de proximitat”, o de quilòmetre zero”, i d’excel·lent qualitat”, per obtenir un producte òptim per fertilitzar els sòls agrícoles.

BIG 753321512111321 02

La secretària també ha volgut destacar que l’orgànica, recollida i tractada separadament, contribueix a la lluita contra el canvi climàtic”. L’any 2020 es van recollir 414.141 tones de matèria orgànica a través de la recollida selectiva dels residus domèstics a tot Catalunya. Els municipis que aconsegueixen una separació més eficient i eficaç són els que realitzen la recollida porta a porta. Actualment ja són més de 300, la majoria, petits, els que s’han decidit per aquest sistema. Barnadas ha encoratjat els més grans a avançar perquè també apostin per al porta a porta, com ha fet Berga i ha volgut donar suport a les grans ciutats que fan passos ferms cap a sistemes de recollida més eficients, com són Lleida i Barcelona”, que han estat ciutats valentes.

Visita d’una delegació d’El Salvador

D’altra banda, el passat divendres, dia 5 de novembre, l’alcalde, Ignasi Llorente, va rebre al municipi una delegació de l’àrea metropolitana de San Salvador encapçalada per l’alcalde de Santa Tomás i coordinador suplent de COAMSS, Henry Flores, i per l’alcalde de Ilopango, José María Chicas, que van estar acompanyats per personal i tècnics de cooperació internacional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El motiu de la visita era conèixer la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat i formava part d’un programa d’activitats coordinat per l’AMB per tal que la delegació del Salvador pogués conèixer exemples de governança metropolitana, de finançament, de gestió d’espais públics i de residus.

IMG 20211108 WA0034ok

Des de Torrelles se’ls hi va mostrar el funcionament de la planta i se’ls hi va explicar el sistema de recollida porta a porta que s’aplica al nostre municipi, que va generar un gran interès per part de tots els presents. Prèviament a la visita a Torrelles, la delegació de l’àrea metropolitana de San Salvador havia visitat l’Ajuntament del Prat, per conèixer també el seu model de recollida selectiva, i la planta de selecció de residus de Molins de Rei.

Redacció / Fotos: Dep. Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural- Aj. Torrelles de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
97

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix