Mig miler de persones surten al carrer per aturar el Pla de Ponent

Imprimeix

En un manifest es va reclamar que l’Ajuntament de Gavà aturi el projecte urbanístic “que posa en perill la darrera connexió natural entre la muntanya i el delta i provocaria una degradació irreversible del medi ambient”

Mig miler de persones, convocades per la plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent, es van manifestar ahir a la tarda pels carrers de Gavà en contra del macro projecte urbanístic. Segons la plataforma, aquest eliminaria la darrera connexió natural entre la muntanya i el delta del Llobregat i provocaria una degradació que ja seria irreversible.

Al final de la manifestació els convocants van llegir un manifest on es va fer diverses demandes:

  1. Demanem a l’Ajuntament de Gavà, a l’equip de govern i a la nova alcaldessa, que aprovi de forma immediata una moratòria de la planificació urbanística de la zona del Pla de Ponent i replantegi tota la planificació de la zona.
  1. Volem transparència: Demanem a l’Ajuntament de Gavà que faci públic quins compromisos ha acordat amb el Fons voltor Kronos.
  1. Demanem a l’Ajuntament de Gavà, que reactivi el Consell Municipal de Medi Ambient i abordi de veritat els grans reptes mediambientals que el municipi ha d’afrontar.
  1. Demanem als Ajuntaments de Gavà i Castelldefels que avaluïn els veritables impactes del pla en ambdós municipis (mobilitat, població, contaminació, comerç, escoles, seguretat, manteniment via pública, impostos, espais naturals protegits…).
  1. Demanem a l’ACA que avaluï a la llum del canvi climàtic els evidents riscos d’inundabilitat que el desenvolupament del pla comportarà a l’impermeabilitzar més de 88 ha i afectar de forma important a la Riera dels Canyars.
  1. Reclamem a la Generalitat que protegeixi el darrer corredor natural Garraf/Delta i amplii les zones Xarxa Natura 2.000 incloent la zona del corredor Garraf/Delta.
  1. Demanem a la Generalitat, propietària a través de l’INCASOL del polígon d’Els Joncs, que aquest espai, continuació del Pla de Ponent es mantingui com a zona agrícola i no es construeixin naus industrials.

“Voldríem agrair la presència avui de molta gent a la manifestació per aturar el Pla de Ponent. La seva força és clau per tal que les institucions canviïn d’opinió i rectifiquin”, expliquen els convocants. “Gràcies a la pressió popular es va aconseguir aturar temporalment l’ampliació de l’aeroport, però de poc servirà salvar La Ricarda si es construeix el Pla de Ponent i el seu cordó umbilical amb el Parc del Garraf es trenca definitivament”, van afegir.

mani gava 2

Segons la plataforma ecologista, aquest projecte, si es dugués a terme, afectaria greument el darrer connector natural entre els dos espais protegits que hi ha al nostre territori. Un connector “totalment imprescindible per mantenir la coherència territorial i la diversitat biològica dels espais naturals del delta del Llobregat i del Garraf. Però és que, a més, els espais naturals són una enorme necessitat per a la qualitat de vida de les persones, tal com la Covid-19 ens ha deixat ben clar. Avui, la gran majoria de la població entén això. Per què no ho entén el govern local de Gavà?”.

FB3wz9wXIAQvmvU

Per a la plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent, està en les mans de la nova alcaldessa de Gavà evitar aquesta barbaritat. “Amb voluntat política es pot aturar el desenvolupament d’aquest pla, només cal que el plenari de l’Ajuntament aprovi una moratòria i estudiï revisar el pla urbanístic.”, afirma.

FB1XHy7XIAgpfw5

Segons la plataforma, “les suposades indemnitzacions multimilionàries als propietaris si s’aturés el pla no existeixen. És molt important saber que els propietaris dels terrenys no tenen drets adquirits més enllà de les despeses ja efectuades a data d’avui”. A més, canviar el planejament urbanístic per a protegir tot l’espai no suposa de cap manera una despesa inassumible per a les administracions. Que no ens enganyin.

Redacció / Fotos-Video: El Brugers-Particulars-No al Pla de Ponent-Salvem el Calamot