Crítiques a la moció aprovada a Begues a favor de l’ampliació del Prat

Imprimeix

El Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció considera que “s’ha ignorat tota la informació disponible sobre l'impacte ambiental que suposaria dur a terme l'obra” i alerta d'una perversió de les paraules quan els grups que han votat la moció han arribat a parlar d'una suposada reducció d'emissions de diòxid de carboni si es fa el “hub”

El Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció s’ha mostrat molt crítica per la moció aprovada al Ple municipal de Begues aquest 5 d'octubre, a proposta de Junts per Catalunya i la regidora no adscrita Marta Roig, i amb el vot favorable del PSC, a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat “ignorant tota la informació disponible sobre l'impacte ambiental que suposaria dur a terme l'obra” i alerta d'una perversió de les paraules quan els grups que han votat la moció han arribat a parlar d'una suposada reducció d'emissions de diòxid de carboni si es fa el “hub”.

450 auto noticies PleSetembre2

Per als ecologistes, resulta molt preocupant el menyspreu mostrat pel PSC, la regidora no adscrita Marta Roig i Junts de Begues cap a la ciència. Segons els ecologistes, existeix un amplíssim consens científic sobre el vincle directe entre emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), pèrdua de biodiversitat i degradació de la qualitat de vida de les persones. La pandèmia de la Ccovid-19 és un exemple de crisi sanitària i econòmica derivada d'una degradació dels ecosistemes que va provocar el salt d'una malaltia animal a les persones (zoonosi).  Els informes de l'IPCC i de l'IPBES són devastadors en aquest sentit. L'ampliació de l'aeroport significaria un increment d'emissions de fins al 33% (informe de Barcelona Regional, i la degradació dels ecosistemes d'aiguamolls del Delta del Llobregat. Són els hàbitats de zones humides els que es troben pitjor de tot Catalunya, d'acord amb l'informe Estat de la Natura a Catalunya 2020 (departament de Territori, Generalitat de Catalunya).

0i8nStUt

El Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció recorda que tot l'espai al voltant de l'aeroport es troba protegit per figures legals catalanes i europees. És obligació legal de totes les administracions complir les lleis i, en aquest cas, garantir la conservació d'espais naturals i d'espècies. La simple proposta de “fer una obra que afecti el mínim possible” representa incomplir amb la legalitat vigent. La Comissió Europea no és un “policia” que hagi de vetllar pel compliment de les directives europees. “Són els Estats els que han de fer tot el necessari per a complir amb una legislació que és plenament vigent i, sense cap mena de dubte, necessària encara que insuficient per a fer front a la crisi ecològica”, expliquen els ecologistes. Tal com va reconèixer el propi Ministeri de Transports i AENA, resulta impossible ampliar la tercera pista sense destruir part de la llacuna de la Ricarda i, per tant, senzillament és impossible.

Incompliments

El grup ecologista també ha recordat que els anteriors incompliments de les directives europees van motivar l'inici d'un expedient de denúncia contra Espanya davant dels tribunals europeus per part de la Comissió: “Que determinats partits polítics reclamin una nova ampliació que degradaria els ecosistemes protegits sense reclamar primer, i amb força, el compliment de les normatives i les mesures compensatòries aprovades demostra, a criteri de l'organització, la poca estima que tenen aquests partits pel territori del Baix Llobregat que ja presenta un elevadíssim grau de degradació ambiental, i fins a quin punt poden arribar a pervertir els conceptes de legalitat o sostenibilitat per a assolir els seus fins partidistes.”

NTaL6WLQ

Per últim, el grup ecologista també ha carregat durament contra la moció aprovada i els partits que l'han defensat “en favor de l'interès general”, doncs “consideren que és justament en un moment de pandèmia com el que vivim (causada directament per la crisi ecològica global), que s'hauria d'haver entès que conservar la natura és requisit imprescindible per a la qualitat de vida. Ara més que mai, la població mostra la necessitat de protegir els espais naturals i les espècies, sense les quals la vida humana perd bona part del seu sentit”.

NXopgdvb

Les mobilitzacions recents contra l'ampliació de l'aeroport, i les múltiples plataformes que al nostre territori s'han agrupat al voltant de SOS Baix Llobregat i L'Hospitalet són una mostra evident d'aquesta sensibilitat ciutadana que els partits com el PSC o Junts, a Begues (igual com a la ciutat de Barcelona) menyspreen: “Curiosament, altres agrupacions locals d'aquests partits (el PSC al Prat de Llobregat, o Junts a diversos municipis de la comarca) s'han oposat a aquesta ampliació, amb la qual cosa seria desitjable una certa coherència d'aquests dos partits.”

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Prat