Yolanda Díaz convida “a visitar La Ricarda als membres del govern central”

Imprimeix

La vicepresidenta considera que “probablement canviarien d'opinió” i “si la Comissió Europea visités aquest espai no entendria que es facin aquest tipus de propostes perquè és un projecte invasiu i depredador que no és compatible amb l’emergència climàtica”

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han visitat aquest dijous l’espai protegit de La Ricarda, acompanyades per l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler.

E 18 5pXMAMRAjb

Díaz ha manifestat que si els membres del govern central visitessin la llacuna, l'espai natural amenaçat per l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona, “probablement canviarien d'opinió” sobre el projecte. Després de visitar l'enclavament natural la ministra ha expressat la seva ”satisfacció” per la suspensió de l'ampliació anunciada ahir per la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.” Si la Comissió Europea visités aquest espai no entendria que es facin aquest tipus de propostes”, ha assegurat la ministra. Díaz ha remarcat que l'ampliació de l'aeroport és un projecte “invasiu i depredador”, que reproduïa “vells models econòmics” i que “no és compatible” amb l'emergència climàtica i les mesures de transformació que l'executiu central ha presentat a Europa. “Conec espais naturals d'aquest calibre, però aquest, creieu-me, és imprescindible no tocar-lo. No és el mateix veure'l des de Madrid, ni veure els plànols, ni estudiar el que els científics ens diuen”, ha dit la ministra.

E 2AWLbX0AE2xFm

Sobre aquest tema, ha subratllat que “convidaria els càrrecs públics a que vinguin perquè segur que si toquen l'espai és probable que canviïn d'opinió respecte a l'actuació que es pretén fer”. Sobre les discrepàncies sobre el projecte en el si del govern central, Díaz ha assegurat que, “de manera discreta”, des de la part de l'executiu que representa, sempre han defensat una posició “absolutament diferent”. No obstant això, no ha entrat en valoracions, argumentant que “les acusacions creuades no fan més que aprofundir el sentiment de la ciutadania que els polítics estan a les seves coses i no es preocupen pels problemes de la gent.”

E 2AWLbWUAAEe9m

Quant a les actuacions a desenvolupar a La Ricarda, la ministra ha assenyalat que “mereix d'actuació i de recursos públics, però les actuacions a desplegar tenen a veure amb aconseguir la seva màxima protecció”. D’altra banda, ha elogiat la lluita de l'alcalde del Prat contra l'ampliació de l'aeroport i la defensa dels espais naturals i ha agraït la seva feina, que, al seu judici, “representa el sentit col·lectiu del país.”

Celebracions

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha celebrat l’anunci d’ahir del Ministeri de Transport d’aturar el projecte d’ampliació de l’aeroport: “després de la paralització, estem més que contents, ha imperat el sentit comú”. Però alhora ha instat a la prudència i ha considerat que cal seguir lluitant per protegir La Ricarda i els espais naturals del delta del Llobregat, per la seva importància com a infraestructura verda metropolitana. “Hem de començar a treballar per dotar de més protecció als espais naturals i insto a l’Estat a desenvolupar les mesures compensatòries ambientals que no s’han fet des de l’anterior a l’ampliació”. En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Europea va llançar el passat mes de febrer un advertiment a l’Estat espanyol per l’incompliment d’aquestes mesures. Mijoler també ha urgit al govern de la Generalitat a aprovar i desenvolupar el Pla Especial d’Espais Naturals del Delta del Llobregat per “dotar de més protecció a aquests espais”. En aquest sentit, ha recordat que, a finals de la passada legislatura, el govern català es va comprometre a fer-ho en termini breu de temps.

E 15KnHWYAQ01BB

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha celebrat l’aturada del projecte, tot considerant que es tracta d’una “victòria de la ciutadania” i de la lluita present per limitar al màxim els efectes nefastos del canvi climàtic: “S’ha aturat un desastre que atemptava contra el bé comú”, ha assenyalat Colau, tot admetent la seva alegria pel desenllaç. L’alcaldessa ha agraït igualment el “lideratge” de l’alcalde del Prat de Llobregat Lluís Mijoler i el suport de la vicepresidenta segona del govern espanyo i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Colau ha recordat també que “queda molta feina per fer” en matèria de mobilitat sostenible i inversions en la xarxa ferroviària, per la qual cosa ha fet una crida a la resta d’administracions perquè els fons europeus es destinin a aquesta qüestió.

Redacció / Fotos: Y.D.