‘Ofensiva’ per salvar La Ricarda

Imprimeix

L’alcalde del Prat convida els presidents del Govern espanyol i la Generalitat i d’altres autoritats del país a visitar l’espai natural, mentre que En Comú Podem presentarà una iniciativa al Congrés dels Diputats per demanar que el Govern s'oposi a l'ampliació de l'aeroport

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha fet arribar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, on li exposa el gran valor ambiental de l’espai natural protegit de La Ricarda, la preservació del qual es veu actualment amenaçada pel projecte d’ampliació de l’aeroport. En aquesta mateixa missiva, Mijoler també convida Pedro Sánchez a visitar l’espai de la Ricarda, per conèixer de primera mà la riquesa de la seva biodiversitat.

laricarda 2

Després que a principis d’agost s’anunciés un acord entre l’Estat i la Generalitat per impulsar l’ampliació de l’aeroport del Prat, Lluís Mijoler també ha fet extensiva la invitació per visitar la Ricarda al president del govern català, Pere Aragonès, i a d’altres autoritats de les institucions espanyoles i catalanes. També s’ha estès la invitació a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Barcelona El Prat

En la carta, l’alcalde Mijoler recorda que el delta del Llobregat, on es troba l’espai natural de la Ricarda, té un “incalculable valor ambiental” i que és la “principal infraestructura verda de la segona àrea metropolitana de l’Estat”. Afegeix que l’eliminació de la Ricada, “no només suposaria un desastre per a tota la ciutat del Prat, sinó també un perjudici per a tota l’àrea metropolitana i un desastre ecològic irreversible”. També recorda que La Ricarda és un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 europea. És una Zona d’Especial Protecció, que conté la principal reserva de biodiversitat de la zona i aiguamolls que Nacions Unides considera fonamental preservar. El batlle també exposa que el projecte d’ampliació de l’aeroport és contradictori amb l’Agenda 2030 i el seu compromís per lluitar contra el canvi climàtic i promoure l’economia sostenible. Mijoler recorda a Pedro Sánchez, Pere Aragonès i altres autoritats catalanes i espanyoles que arreu d’Europea “es multipliquen les alternatives ferroviàries en detriment de possibles ampliacions aeroportuàries.”

Iniciativa a Madrid

En Comú Podem va anunciar ahir dijous la presentació d'una iniciativa al Congrés dels Diputats per demanar que el Govern s'oposi a l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat. Els comuns rebutgen aquest controvertit projecte d'Aena, que pot comportar allargar 500 metres la tercera pista de l'aeroport, la qual cosa suposaria envair l'estany de la Ricarda, al Delta del Llobregat, un espai protegit per la xarxa europea Natura 2000.

b0aeadb0 a2c6 4ba1 bc65 37ab635478e0 alta libre aspect ratio default 0

La proposició no de llei impulsada pels comuns aposta per una “solució de consens que millori la competitivitat del sistema aeroportuari de Catalunya i garanteixi el respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees”. Segons el diputat d'En Comú Podem, Joan Mena, el projecte d'ampliació “implica la destrucció del paratge de la Ricarda i l'obstrucció del corredor ecosistèmic dels espais naturals del Delta del Llobregat”, han informat els comuns en un comunicat. Per a En Comú Podem, la proposta d'Aena “és un projecte continuista, que es fonamenta en les evolucions del passat”. “L'ampliació de l'aeroport no tracta d'impulsar l'economia, sinó que implica més especulació, més precarietat i menys mitigació del canvi climàtic”, subratllen en la proposició impulsada al Congrés.

Nou rècod d’adhesions al manifest

Les adhesions a la declaració “Preservem el delta. Protegim el clima. No a l’ampliació de l’aeroport” no s’aturen. Avui s’ha arribat a la xifra de 50.000 persones que, a títol individual, volen mostrar el seu rebuig total a l’ampliació de l’aeroport. A més a més, prop de 900 entitats també s’han volgut posicionar contra la destrucció d’aquesta zona natural. Aquestes xifres demostren que, en només set dies, 10.000 persones més s’han adherit a la declaració i 200 entitats han fet el mateix.

img 8771

A la declaració, que es pot trobar al web municipal elprat.cat/niunpammes, s’exigeix l’aturada d’aquesta ampliació tot i els acords entre el govern central i la Generalitat de Catalunya, i es reclamen mesures reals per aturar el canvi climàtic, que és ja una realitat amb les temperatures que patim, precisament, durant aquests dies d’agost. A més, es demana estudiar altres opcions alternatives com ara els models d’èxit d’aeroports com ara el de País o Roma.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Prat