Refugis climàtics al Baix Llobregat contra la calor extrema

Imprimeix

L’AMB ha habilitat un total de vint espais —equipaments públics i parcs metropolitans— com a estratègia d’adaptació davant dels efectes del canvi climàtic sobre la població metropolitana

L’AMB ha posat en marxa la xarxa metropolitana de refugis climàtics. Un conjunt d’espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d’episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. En la situació d’emergència climàtica en què es troba la metròpolis de Barcelona, aquests fenòmens cada vegada són més freqüents i intensos.

refurgi cornella

Dues tipologies

La XMRC, que estén la iniciativa del municipi de Barcelona, inclou dues tipologies de refugis climàtics: els interiors, com biblioteques i centres cívics, i els exteriors, com alguns parcs i espais verds metropolitans. Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes.

refugi viladecans

Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 26 °C.

refugi Castelldefels

Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d’un ambient més fresc. En un context d'augment d'onades de calor, disposar d'un espai públic funcional és fonamental per salvaguardar la salut i el benestar de les persones. Gràcies a la presència de vegetació, els espais verds tenen una temperatura inferior a la d’altres espais urbans i generen un efecte refrescant que s’estén pel seu entorn proper, que en funció de la grandària de l’espai verd és més o menys ampli. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir una diferència d’uns 2-3 °C (durant el dia) respecte a zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on la temperatura pot baixar fins a 5 °C, i en alguns casos fins a 6,5 °C.

refugi santboi

Els refugis climàtics exteriors també resulten molt adequats davant de la presència, encara activa, de la covid-19, ja que són espais oberts i segurs que ajuden la ciutadania a protegir-se de la calor.

L’objectiu general de la XMRC és que qualsevol persona resident a l’àrea metropolitana de Barcelona disposi d’un d’aquests refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa seva.).

Orígens de la XMRC

El punt de partida de la xarxa metropolitana de refugis climàtics és un “grup motor” (grup de treball) format per l’AMB i set municipis metropolitans, que van impulsar la creació d’aquest projecte. Es tracta dels municipis de Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

Redacció / Fotos: Arxiu