Els nostres boscos empitjoraran si la temperatura global puja més de 2ºC

Imprimeix

Els incendis i altres riscos climàtics experimentarien un augment mitjà del 64%

Els beneficis que aporten els boscos mediterranis -entre els quals es troben els baixllobregatins- decauran i aquests empitjoraran i absorbiran bona part de l'aigua que va als rius si la temperatura global puja més de 2 graus centígrads a la conca Mediterrània, on els incendis i altres riscos climàtics experimentarien un augment mitjà del 64%.

Mbosc

Científics del CREAF, del Consorci Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i de la Universitat de Lleida (UdL) han revisat per primera vegada l'evidència científica sobre com afecta el risc d'incendi i els serveis ecosistèmics dels boscos mediterranis l'augment o recessió de la temperatura. Després d'analitzar els 78 treballs publicats fins avui sobre aquesta qüestió, els científics han conclòs que els boscos amb espècies temperades –propis de zones amb quatre estacions– s'espera que visquin un declivi significatiu si l'augment de la temperatura mitjana de la conca Mediterrània creix per sobre dels 2 graus.

Segons l'anàlisi, si el termòmetre puja per sobre d'aquest límit establert per l'Acord de París de 2015, fins i tot les espècies acostumades a la sequera, com l'alzina o el pi blanc, sofriran les conseqüències i es veuran compromeses.

 orp0865 4

El treball, que publica avui la revista 'Global Change Biology' i que han liderat Alejandra Morán-Ordóñez (CREAF i CTFC) i Aitor Ameztegui (UdL), és la primera revisió sistemàtica i quantitativa feta sobre els potencials impactes del canvi climàtic en la provisió de serveis ecosistèmics (beneficis que aporten) i el risc d'incendi, tant per damunt com per sota del llindar dels 2ºC de temperatura respecte a nivells preindustriales als països del Mediterrani.

El treball forma part d'un informe més ampli impulsat per l'equip de coordinació del projecte MedECC per avaluar les conseqüències de l'escalfament global i busca complementar els recents informes del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) sobre les particularitats geogràfiques mediterrànies amb realitats climàtiques comunes.

f07d38e9 0b51 4ce6 a249 0b86329202ec 16 9 aspect ratio default 0

“El Mediterrani és un mar petit i relativament tancat, que s'escalfa de mitjana un 20% més ràpidament que la temperatura mitjana anual global i amb particularitats que no són assimilables a les tendències de la resta d'Europa, ni d'Àfrica”, ha detallat Morán-Ordóñez. Aquesta realitat geogràfica condiciona l'increment dels riscos d'incendi vinculats al clima d'aquesta zona.

Increment de les sequeres

Segons els investigadors, l'augment de sequeres a la conca Mediterrània té moltes possibilitats de transformar els boscos: “podem arribar a què els boscos absorbeixin bona proporció de l'aigua disponible, que en flueixi menys als rius i, per tant, que la disponibilitat sigui menor per al consum humà i per mantenir els cabals ecològics sostenibles de les lleres”, ha avisat Morán-Ordóñez.

els efectes lextrema sequera son ben visibles als roures alzines dosona foto blog biomassa dosona

“Resumim l'evidència científica sobre com afectarà el canvi climàtic a la provisió de fusta, a la fixació de carboni, la producció de bolets, etc., intentant posar xifres, amb una clara voluntat de fugir del catastrofisme”, ha afegit Ameztegui. El científic ha indicat que la intenció del treball és “sintetitzar l'evidència científica dels impactes del canvi climàtic sobre els boscos mediterranis, per aportar informació que ajudi a limitar els efectes de l'escalfament al Mediterrani.”

Redacció / Fotos: Arxiu