SOS BAIX Llobregat i l’Hospitalet vol participar en la taula institucional

Imprimeix

La plataforma reclama la presència ciutadana de treball per abordar el futur de les infraestructures aeroportuàries de Catalunya, en especial de l’aeroport del Prat

La cinquantena d’entitats i associacions adherides a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet manifesten “una gran inquietud i preocupació per la resposta que el Govern de la Generalitat de Catalunya als reptes de l’emergència climàtica i de les tensions territorials i urbanístiques, i molt especialment al projecte d’Aena d'ampliació de l’aeroport del Prat de Llobregat.”

Mirador avions bancs 02

Les entitats representatives de la societat civil de la comarca aplegades al voltant de la plataforma han manifestat repetidament l’oposició al projecte, com ja ho van fer anys enrere davant d’altres operacions agressives contra la biodiversitat del delta del Llobregat i contra el medi natural i agrícola com el Pla Delta, la desviació del riu o el projecte Eurovegas.

“L’expansió urbanística i el creixement del ciment sense mesura han portat el Baix Llobregat, en general, i al delta en particular al límit del que és suportable, fins al punt que la comarca, tal com avui la coneixem, està amenaçada de mort per una especulació urbanística que no s’atura”, explica la platafoma ecologista.

32354996680 8c54849e83 c

La creació d’una taula institucional de treball per abordar el futur de les infraestructures aeroportuàries de Catalunya i, especialment, de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, “ha d’incloure la participació ciutadana de manera inexcusable. Les entitats i associacions representatives de la societat civil tenen molt a dir-hi. Cal introduir en el debat, de manera rigorosa, l’estudi d’alternatives de mobilitat, el foment del ferrocarril, els compromisos de mitigació, la protecció efectiva de les zones naturals i agrícoles i el futur dels aeroports de Girona, Reus i Alguaire.”

avion delta llobregat cataluna

“La pretesa disponibilitat de 1.700 milions d’euros per a l’ampliació no pot fer xantatge a la sobirania de les nostres institucions, que no poden dimitir de l’obligació d’adoptar les decisions més responsables per al present i el futur del delta, la comarca, el país i la societat en general, a través de la democràcia i de la participació ciutadana”, diu la plataforma.

FITXA 3 EASY JET oyfgqge8y192b9hw4gk2tmhx4bzaco2425jt7m00u8

En els pròxims dies, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet s’adreçarà als consellers Jordi Puigneró i Teresa Jordà, de Polítiques Digitals i Territori i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural respectivament, i als grups parlamentaris, per reclamar la participació ciutadana en la taula institucional i per recordar-los les reivindicacions de les entitats adherides:

  1. A) Una moratòria de, almenys, dos anys a tota obra o projecte urbanístic d’habitatge o industrial en terrenys actualment d’ús agrícola o forestal o que estiguin ubicats o puguin afectar en connectors ecològics identificats al Pla Territorial Metropolità de Barcelona.
  1. B) Un ampli procés participatiu per decidir socialment el model urbanístic i territorial que prioritzi la qualitat de vida i la conservació de la natura i el paisatge, tant a l’AMB com als altres municipis del Baix.
  1. C) Una reorientació total de l’urbanisme metropolità (a través del Pla Director Urbanístic –PDU– i altres figures locals o metropolitanes).

Redacció / Fotos: Arxiu